Yohannes Gutenberg

Yohannes Gutenberg (almanca Johannes Gutenberg, tolu adı Yohannes Gensflâyş tsur Lâden tsum Gutenberg (almanca Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg); 1397/1400 - 1468 fevral 3) - ilk alman kitap bastırıcısı, quyumcı ve icatkâr. Mayntsta doğdı. Zadekân soylardan hassas mehanikacı. 1440 senelerniñ ortasında areket etici arifler ile basma usulını işlep çıqarğanı bayağı tarqatılğan edi.

Yohannes Gutenberg
almanca Johannes Gutenberg
portrait
Doğma adı almanca Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg
Doğğan künü 1393 evel degil ve 1406 soñ degil
Doğğan yeri
Ölgen künü 1468 fevral 26 soñ degil
Ölgen yeri
Memleketi
Zenaatı keşfiyatçı, matbaacı, gravüracı, müendis, demirci, quyumcı, mintmaster
Baba Friele Gensfleisch zur Laden[d][1]
Ana Else Wirich[d][1]
Логотип Викисклада Медиафайлы на Викискладе

Tercimeiyal deñiştir

Gutenbergnen bağlı olğan saqlanğan vesiqalı menbalar az olğanına köre, onıñ tam tercimeiyalını bilmek imkânı yoq. Onıñ ömürlik yılları, adetince, er bir tercimeiyal menbalarına malümat kirsetilmesine tek siyasiy şahıslar ve kilse erbaplarınıñ aqqı bar edi. Gutenbergniñ özü istisalcı, qısmen ressam olğanına köre, iç bir meraq doğurmay edi, lâkin onıñ icadı, onıñ ömürdeki bazı malümatları o vaqıttaki kitap taqdirnamelerinde qayd etilmesine tesir etken.

1400 - 1448. Balalıq ve faaliyetiniñ başlanuvı deñiştir

Yohannes (Yohann - Henne, Hengin, Hanssen) Gutenberg,  Frile Gentsflâyş ve Elza Virihniñ Maynts asılzade ailesinde doğğan. Anası, çuha tuccarınıñ qorantasından edi, aynı bunıñ içün Yohannesniñ ana-babasınıñ 1386 senesi qayd etilgen evliligi, teñ olmağan sayıla edi. Maynts emiyetli bir şeer edi, çünki alman devletiniñ arhiyepiskopı aynı mında saylana edi. Asılzadeler ve qapalı korporativ birlikler arasında çarpışmalar şeerlerinden biri edi. Yohannes qorantasını şeerni vaqtınca terk etmege mecbur etken sebep budır.

Menbalar deñiştir

  1. 1,0 1,1 http://www.lagis-hessen.de/pnd/118543768