Obsessiv-kompulsiv hastalıq

obsessiv-kompulsiv bozukluk[1] ya da DOC bir aqıl bozuklığıdır, onı ayrıca obsessiv-compulsiv sindrom ya da SOC dep adlandırmaqta. Bazı metinlerde onı obsessiv-koaktiv bozukluk, obsessiv - koaktiv sindrom ya da tek obsessiv bozukluk ve obsessiv sindromı dep bileler ve, Aqıl bozukluklarınıñ teşhis ve statistik elyazmasınıñ üçünci neşiriniñ çıqışından evel, obsessive-kompulsiv (psihiy) nevroz, obsessif-koaktiv (psihiy) nevroz ya da tek (psihiy), obsessiv ve (psihiy,) koakt nevroz olaraq bileler. Bu hastalıq, hasta kontrolniñ az, ya da hiç olmağanını bilgen, sert ve egodistonik tüşünceler (obsessiyalar) ve tekrarlanğan ritual areketler (yüklemeler) olğanınen belli. [2] areketleri sıq-sıq tuhaf ve aqıldaşlıqlıdır, amma subektniñ iradesini köreler, olar teren bir qayğıruv vaziyetini körmeden olarnı amelge keçirmemezler.

Psixoanaliziyada onı alâ daa obsessiv nevrosi dep adlandırmaqta. Bu hastalıq çeşit çeşit şekillerde peyda olğan ruhiy bozukluqtan ibaret, amma esasen anankasm tarafından tasvirlenir.[3] Bu, obsessiv tüşüncelerden ibaret olğan bir simptomologiya, obsessiyanı toqtatmağa tırışqan mecburiyetler (işlevler ya da rituallar) ile bağlı.[4]

DSM-IV-TR tarafından tenqid bozukları arasında sınıflandırılğan obsessiv-kompulsiv bozuklıq − 2010 ICD-9-CM tarafından, ICD-10 tarafından ve Merck diagnoz ve tedaviylev elyazması tarafından[5] endi çoqusı tarafından, ansiolit ilaçları ile tedaviylevge belli olmağan cevapları sebebinden, mustaqil nosografik bir teşkilât olaraq sayıla. kompulsiv bozukluk, öz başına psixopatologik çekirdeğe, özgün bir keçit ve simptomologiyağa ve yavaş-yavaş şekillenen muayyen biologik alâqalarğa saip olaraq belgilene.[1] DSM-[1]-de obsessiv-kompulsiv bozukluqlar ve alâqalı bozukluqları adlı mahsus bölük yaratıldı.[1] Ossessiv-compulsiv bozulğandan ğayrı, toplanuv bozukluğu, beden dismorfizmi bozukluğu (dismorfizmi bozulğandırma), Trihotillomania, dermatillomania (sıkırılmaq bozukluğu), kompulsiv satın alma sindromı ve bütün impulslarnı nezaret etüv bozukluqlarını (sıq-sıq kompulsiv komponentnen bağlı olğan) añlatmaq kerek.

Obsessiv-kompulsiv qasevet hastalığı, kişilik hastalıqlarına ait olğan obsessiv-kompulsiv kişilik hastalığı (OCPD) ile qarışmamalı. DOC, qaçırıcı bozukluq, içtimaiy fobiya, şizotipik bozukluq ve bazı ruh hastalıqları (hasusan depressiv bozukluk) ile yüksek komorbiditetke saiptir.[6][7]

  1. 1,0 1,1 [1]. — ISBN 978-1-58562-463-8
  2. Необходимо задать параметр title= в шаблоне {{cite web}}. Şablon:Категория только в статьях{{{title}}}.
  3. Cf. Anancasmo - Nuovi Dizionari Online Simone - Dizionario di Scienze Psicologiche {{{2}}} arhivlengen..
  4. Необходимо задать параметр title= в шаблоне {{cite web}}. Şablon:Категория только в статьях{{{title}}}.
  5. MSD, Manuale Merck di diagnosi e terapia, Disturbo ossessivo compulsivo {{{2}}} arhivlengen..
  6. P. Vaschetto; S. Bellino; S. Colla; F. Bogetto. Disturbo Ossessivo-Compulsivo e Disturbi Fobici: comorbilità e codiagnosi di Asse II, Giornale Italiano di Psicopatologia.
  7. Van Velzen, 2002