Urumlar - Ukrainanıñ, Donetsk, Mariupol, Zaporijjâ şeerlerinen çevirilgen topraqlarda, çoqusı Azaq deñiziniñ şimaliy yalısında (ukraince Priazovya) yaşağan Qırım tamırlı, hristian dininden, qırımtatar tiline yaqın urum tilinde laf etken bir halqtır. Bu vaqıtta Priazovyada 78 biñge yaqın rum yaşay. Bularnıñ 60-65% urumlar, qalğanı ise kene Qırım tamırlı olğan, hristian dininden, amma yunan tilinde laf etken rumeylerdir.

Qazahistannıñ Kentav ve Gürcistannıñ Tsalka şeerlerinde de yaşağan urum degen başqa halqlar da bar. Bular Anadolunıñ Şarqiy Qara deñiz bölgesinden XIX asırda köçken türkçe laf etken yunan tamırlı millettir.

Qırımdaki urum halqı 1778 senesinde çariçe II Yekaterina vaqtında Qırımdan sürgün etilip Azaq deñiziniñ yalısına yerleştirilgen.

Asılı deñiştir

Bazı tetqiqatçılar urumlar - Anadoludan Qırımğa kelgen ve qırımtatarlar tiline keçken yunanlar dep belleyler, başqa bir versiyağa köre urumlar qırımtatarlarnıñ bir talayı hristian dinine keçüvi neticesinde asıl oldılar[1]

Menbalar deñiştir

  1. Большая российская энциклопедия: Мариупольские греки 27 mayısnıñ 2021 s. arhivlengen. - А. А. Новик: «Тюр­коя­зыч­ная груп­па М. г. воз­ник­ла ли­бо в ре­зуль­та­те пе­ре­хо­да час­ти крым­ских гре­ков на крым­скотат. яз. (со­глас­но од­ной из ги­по­тез, тюрк­ский яз. был вос­при­нят ча­стью ма­ло­азий­ских гре­ков, пе­ре­се­лив­ших­ся в Крым), ли­бо вслед­ст­вие при­ня­тия ча­стью та­тар хри­сти­ан­ст­ва.»

Ayrıca baqıñız deñiştir