Sanayı - maddiy işlep çıqaruvnıñ tehnikiy ceetten eñ mükemmel saası; iqtisadiyat, hammal ve yaqıtnı çıqaruv, orman mahsulatını azırlap qoyuv, sanayı ile çıqarlığan ya da köy hocalığı ile işlep çıqarılğan saalar içün elektroenergiyanıñ, emek aletlerni işlep çıqaruv içün işhanelerniñ cemisi.

Memleketlerdeki umumiy içki mahsulatnıñ ve işçilerniñ meşğülliginiñ sektorlı terkibi. Yeşil renki - köy hocalığı, qırmızı - sanayı, mavı - hızmetler saası

Sanayınıñ inkişaf tarihı deñiştir

Sanayı, hammalnı em qazıp çıqarğan em de işlegen tabiiy ev hocalığınıñ çerçivelerinde peyda olğan. Sanayınıñ, içtimaiy işlep çıqaruvınıñ mustaqil saası olaraq şekillenüvi, zenaatnıñ köy hocalığından ayırıluv esnasınen bağlı. Zenaat, qadimiy devletlerde, ayrıca derebeylik devrinde emiyetli iqtisadiy rolüni oynamaqta edi. Sanayınıñ içtimaiy iştegi ayrı bir saasına çevirilüvi, memleketlerniñ çoqusında büyük territoriyalarnıñ ticariy-sanayı merkezleri olğan derebeylik şeerlerniñ peyda oluvınen bağlı.

1969-90 seneleri sanayınıñ inkişafında esas meyiller şular olğan edi:  elektronika, robot tehnikası, sayelektronikanıñ daa keñ qullanuvı, ev tehnikası, kömpyüyterler ve naqliye vastalarınıñ üleştirüvinde ve işlep çıqaruvında Yaponiya ve Tınç okean vilâyetteki memleketlerniñ ükümligi.