«Bozqurtlar» (türkçe Bozkurtlar) — Türkiyede oturğan caşlar milletşili bir uyışma.

«Bozqurtlarnıñ» işareti

Türkiyeniñ cuvıq zamanda soñki carım asrında üyken bir pigur bolğan Türkiyeniñ eñ üyken caşlıq uyışmalarından birevi.

Türkiyedegi resmiy adı Ülkü Ocakları bo uyışmanıñ negiz mıratı pütün qardaş Türkiy halqlarnıñ birdemligini quruv ve Türkiyler arasındaki doslıq qatnaşlarını bekitüv. Siyasiy pikiri pantürkizm.

1966 cılınıñ 18inşi martında Ankara üniversiteti uqıq pakulteti Til tarih coğrapya pakulteti ve eginşilik pakulteti tarapınan qurulğan. CKMP partiyası bozqurtlar uyışmasınıñ quruluvında kerekli üleşler qoşqan Şo partiyanıñ bo kündegi esimi MHP.

Bozqurt degenniñ manası Qırımtatar tiline kökbörüler dep avdarıla. Türkçede Gökbörüler dep de aytıla.

Bozqurtlar qurulğanı burınğı zamanlarda Türkiyedeki Sol komunist gruplar tarapından ucımga uşrağan şunday qavplı al de bolsa şo uyışma bo küngeşi kelgen.

Orta Asiya memleketlerinde em Edil boyındagı Türkiy halqlarında şo bozqurtlarğa uşağan türli pantürkist areketler bar bolğan.

Ceditçilik areketine qoşılğanlar bolğan ziyalılar ve olarnıñ içinde Qırımda tuvup ösken soñ İstanbulğa köşken Qırımtatar ziyalısı İsmail Gaspralı da şo pantürkizm ideyasında bolğan edi.

Bozqurtlar eñ aldıman Türkiyede şıqqan bolsa da negizleri Qırımda ve Edil Uralda salınğan. Orus İmperiyasınıñ imperialist siyasetine qarşı küreşken Rusiye müsülmanları cañılıqşı reformist ideologiyaga qol bergeni üşin Cedit (cañı) adını alğan , Olarnıñ negiz mıratı Turan degen Türkiy halqlarnıñ birligini quruv Türkiylerniñ barini tağa da küşli bir memleket astında birge etüv.