Avdet - qırımtatar gazetası.

Tarih deñiştir

Men “Avdet”niñ muarririyetinde aman-aman eki yıl 1990 senesi mayıs ayından 1992 senesi aprel ayına qadar çalıştım. Bu halqımıznıñ büyük köteriliş ve entuziazm vaqtı edi: sabıq Sovet Birliginiñ bütün köşelerinden öz tuvğan Vatanına biñlernen vatandaşlarımıznıñ qorantaları qayta edi, Qırım ise er kün olıp keçken vaqialardan qaynay edi.
Er şey öyle başlana edi. Qırımğa köçip, Bağçasaray rayonındaki Teberti köyünde yerleşkende, er bir rayonda qırımtatarlarnıñ teşebbüs gruppaları faaliyet köstere edi. Öyle gruppa köy şuramıznıñ territoriyasında da bar edi. Onıñ başında Süyür Taş köyüniñ sakini Alim Suleymanov tura edi. Asiyada jurnalist olıp çalışqanımı bile edi. QMATnıñ reberleri M. Cemilevniñ başlığında Qırımda birinci milliy, mustaqil gazetanı çıqarmaq qararına kelgende, A. Suleymanov İlmi Ümerov ve teşkilâtnıñ başqa azalarına meni tevsiye etti. Men yolbaşçılarımıznen körüşüvge davet etildim, anda da leyhada iştirak etmesine razılığımı berdim.
Birinci sanını çıqarğanlar arasında gazetacılıqnen tanış olğanlar – tek men ve Navoiy şeerinden Qırımğa köçken Gülnara Qurtaliyeva edi. Qalğanları ise entuziast ve aveskâr edi.
Büyük meraqnen çalışa edik. Muarririyette aqiqiy demokratiya üküm süre edi: gazetada bir kimseni ayrıca qayd etmey edik, sannıñ çıqarılmasında iştirak etkenlerniñ adlarını yaza edik. Basma tehnikadan – eki eski Z. Kerimova ve M. Ümerovanıñ çalışqan kompyuteri. Olar metinlerni, serlevalarını toplap, İ. Ümerov ise metinlerni temiz kâğıtqa yapıştıra edi. Olarğa resimlerni Bağçasaraylı ressam Enver Karsliyev yapa edi.
Birinci sannıñ bütün malümatı aman-aman azır olğanda, muarririyetke L. Bucurova ve rametli Eldar Seytablayev keldiler. E. Seytablayev Aqmescit civarındaki öz eviniñ bosağasında canavarca öldürilgen edi. Biraz soñra bizge Kezlevden jurnalist Tasin qoşuldı. Toplanılğan sanlar kuryer A. Suleymanov tarafından Rigağa alıp ketile edi, anda basıla ediler. Gazeta on biñ tirajınen ayda eki kere çıa edi. O vaqıttaki “Avdet” şimdikiden pek farqlana edi: iç bir renkli fotolar, alçaq keyfiyetli basma, başqa format ve daa çoq şey. Amma gazeta pek pek populâr olıp, tez tarqala edi.

Bağlantılar deñiştir