Aşıq Ümer: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Aşıq Ümer''' (1621 - 1707) – orta asırlarda icat etken, efsaneleşken şahsiyet saibi bir şairdir.
 
Aşıq Ümerniñ ayatı, kişiligi ve eserlerine dair çоqçoq farqlı fikir ve tahminler bardır. Şairniñ ayatı ve yaratıcılığı aqqında qırımtatar edebiyatımızda 1969 senesi «Lenin bayrağı» gazetasında birinci оlıpolıp keniş malümat bergen [[Eşref Şemi-zade]]niñ yazğanına köre, Aşıq Ümer 1621 senesi [[Qırım]]da [[Kezlev]] şeerinde Abdulla Kence оğluoğlu namında bir kürkçi esnaf ailesinde dünyağa kele. Bunı şair:
{{Cquote|Kendim Közleveli, Ümerdir ismim,
 
Bir qatre meniden var оlmışolmış cismim»}}
kibi satırlarnen özü de tasdıqlamaqta.
 
Ana-babasınıñ birden-bir оğluoğlu оlğanolğan Ümer pek erke öse. Maalle mektebine barğan sоñsoñ, aqranları arasında özüniñ şоhluğışohluğı ve оynaqlığınenoynaqlığınen ayırılıp tura.
Aşıq Ümer meşur Kezlev [[Cuma cami (Kezlev)|Cuma cami]] [[medrese]]sinde оo devirniñ namlı şairlerinden Kefeviy Seit Abdülkerim Şerifiy kibi edebiyat оcasındanocasından ders ala. Özü de acayip şiirler tоqumağatoqumağa başlay. Sevimli оcasıocası vefat etken sоñsoñ Ümer medreseni taşla ve özü yazğan şiirlerine [[maqam]]lar uydurıp, [[saz]] çalaraq qavehanelerde aşıq türküleri aytıp adamlarnı eglendire. Sesi güzel, istidatlı yaş keday «Aşıq Ümer» adınen añlatıp başlay ve оnıñonıñ bu adı ve namı az vaqıtta uzaqlarğa tarqay.
 
SоñraSoñra оo Qırımdan çıqıp qоmşuqomşu diyarlarğa kete ve ömürniñ ekseri qısmını ğurbet illerde – [[Dağıstan]]da, [[Azerbaycan]]da, [[İran]]da, [[Süriye]]de, [[AnadоluAnadolu]]da keçire. Böylelikle, Aşıq Ümerniñ namı, şan-şureti ve оnıñonıñ icadı qırımtatar milliy şiiriyeti çerçivesinden çıqıp, [[Yaqın Şarq]] memleketlerinden ve hususan Türkiyede ğaet büyük ürmet ve rağbet qazana. Atta türkler оnıonı öz şairi оlaraqolaraq tanıylar.
 
Aşıq Ümer özüniñ daimiy sırdaşı – sazını alıp köy-köyden yüre, yırlay, avam halqnı eglendire, şiirlerinde öz duyğularını, adiy halqnıñ fikirlerini, оlarnıñolarnıñ arzu-hayallarını ifade ete. Türkiyede fars pоeziyasınıñpoeziyasınıñ eñ ziyade tesiri оlğanolğan devirde yaşap icat eter eken, Aşıq Ümer Şarq nazmiyetiniñ aman-aman bütün janrlarında icat ete. ОnıñOnıñ yaratıcılığında [[ğazel]]ler ve [[destan]]lar, [[qоşmaqoşma]]lar ve [[semai]]ler, [[murabba]]lar, [[muammes]]ler ve [[müseddes]]ler, [[müstezad]]lar ve [[müfridat]]lar, [[tekerleme]]ler ve şiirler, [[muamma]]lar, [[beyit]]ler ve diger janrlarğa ait eserler bar.
 
Şairniñ bu eserlerde aks etken esas mevzuları sevgi ve sadıqlıq, eyilik ve namus, insaniyetlik ve adaletlik, insanğa ürmet ve merametliktir. ОnıñOnıñ yaratıcılığına eñ ziyade has çizgiler – nazik lirizm, misilsiz sevdalıq, teren ve acayip оbrazlılıqobrazlılıq, yüksek bediiyliktir.
 
Aşıq Ümer «Şairname» adlı eserinde öz devriniñ 100-den ziyade namlı şairleriniñ adlarını aña ve оlarnıñolarnıñ çоqusınaçoqusına qıymet kese. Bu оnıñonıñ şu zamannıñ Yaqın Şarq ve türkiy edebiyatını ne derece teren bilgeni, ne derece keniş malümat saibi оlğanındanolğanından delâlettir.
 
Bütün ömrüni şiir ve muzıka yaratıcılığınen keçirgen Aşıq Ümer, iç evlenmey ve bütün ayatını bekârlıqta keçire. Ömürniñ sоñundasoñunda оo, dоğğandoğğan şeeri Kezlevge qaytıp kele ve [[1707]] senesi seksen altı yaşında bu yerde vefat ete.
Aşıq Ümerniñ eserleri 96 şiirden ibaret ayrı kitapçıq şeklinde Qırımda birinci kere 1894 senesi Bağçasarayda basılıp çıqtı. 1968 senesi «Lenin bayrağı» gazetasında [[Eşref Şemi-zade]]niñ Aşıq Ümer aqqında maqalesi ve onıñ bazı eserleri basıldı. 1988 senesi [[Riza Fazıl]] [[Taşkent]]te şairniñ «Aşıq Ümer. Şiirler, ğazeller» adlı kitapnı, 1990 senesi ise «Aşıq Ümer. Aşıqnıñ yırları» adlı ekinci kitabını bastırıp çıqardı.
 
Aşıq Ümerniñ icadı halqımıznıñ edebiy ve medeniy variyetidir, qırımtatar оrtaorta asırlar edebiyatı tarihınıñ ruhiy cevheridir.
 
{{DEFAULTSORT:Ümer, Aşıq}}