Yalta: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
ZéroBot (muzakere | İsseler)
k r2.7.1) (robot ekley: hu:Jalta
kDeñiştirme tasviri yoq
70 satır:
[[1475]] senesinden [[1774]] senesinece Qırımnıñ yalı boyu [[Osmanlı Devleti]]niñ parçası ekende Yalta [[Mangup qadılığı]] terkibinde bulunmaqta edi.
 
[[1778]] senesi Rusiye ükümetiniñ emiriemirine boyuncabinaen Qırırmnıñ hristian ealisi [[Azaq deñizi]] yalısına sürgün etilgen edi ve Qırım [[Rus İmperiyası]]nıñ terkibine kirsetilgeninen qırımtatarlar kütleviy icretten soñ Yalta deyerli adamsız oldı da XVIII asırnıñ soñunda kiçik balıqçı köyü olmaqta edi.
 
[[1837]] senesi taşlı qumlu yol Yaltanı Aluşta ve Aqmescitnen bağladı, [[1848]] senesi ise Aqyarğace yol quruldı. [[1838]] senesi Qırımnıñ yalı boyunı [[Tavriya guberniyası]]nıñ ayrı [[uyezd]]i etip ayırmağa qarar çıqarıldı ve ükümet uyezd merkezi olaraq Yaltanı sayladı. Şunıñ içün 1838 senesi Yalta uyezdi teşkil etildi de Yalta şeer statusını aldı. XIX asırdan berli şeer populâr kurort olğanınen tez irileşe. XX asır başında Yalta ve Yalta regionında Rusiye asılzadeleri ve çarlarınıñ yazlıq evleri ve sarayları bulundı.
76 satır:
[[1920]] senesi Vatandaş cenki vaqtında “qızıllar” Vrangel ordusını tar-mar etip Qırımnı işğal etkenden soñ Yaltada bolşevikler esirlikke teslim olğan aq zabitler, askerler ve qaçmağa yetiştiramağan akisinqilâpçilerni kütleviy tarzda ölüm cezasına oğrattılar. Bazı menbalarnıñ malümatına köre Yaltanen onıñ etrafında 1920 senesi zarfında bir qaç on biñlik kişi öldürildi.
 
[[1930]] senesi Yalta [[Qırım MŞSC]]niñ rayonınıñ merkezi oldı. Ulu Vatan cenki vaqtında alman işğali ve Stalin emri boyuncaemrinen yapılğan [[qırımtatarlar sürgünliginiñsürgünligi]]niñ şeerge zararı tiydi. [[1945]] senesi fevral 4 kününden başlap 11 kününe qadar Yaltada Yalta konferentsiyası ötkerildi.
 
Cenkten soñ şeer kurort olaraq inkişaf olmaqta edi. [[1960]] senesinden berli bir qaç yıl devamında Yalta terkibine yaqında bulunğan [[Ay Vasıl]], [[Autka]] ve [[Dereköy]] qasabaları qoşuldılar. Aynı zamanda Yaltadan Aluşta, Aqmescit ve Aqyarğa yolnı çoq qısqartqan Yalı boyu şossesi quruldı ve Aqmescitnen trolleybus qatnav yolu açılğan edi.