İslâm: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''İslâm''', '''İslâmiyet''' ya da '''Musulmanlıq''' ({{lang-ar3|الإِسْلاَم|el-islām}}) - tek tañrını qabul etken [[semaviy dinler]]niñ soñkisi, üç [[cian dinleri]]niñ birisidir. [[Hristianlıq]]tan soñ [[dünya]]nın eñ darqalğantarqalğan ekinci dinidir. İslâm dini bu dinniñ peyğamberi – [[Muhammed (peyğamber)|Muhammed]] vastasınen VII yüzyıldaasırda yayılmağa başladı. İslâm dinine inanğan kimsegeadamlarğa [[muminmümin]], İslâm dininiñ emirlerine boysunmağa tırışqan kimselereadamlarğa [[musulman]] deyiledeyler. Musulmanlar, İslâmnıñ muqaddes kitabı [[Quran]]nı teşkil etken sureler[[süre]]ler [[Cebrail]] adındakiadlı melek vastasınen, sözlü olaraq, Muhammed peyğamberge [[vahiy]] etilgenine (endirilgenine) inana.
 
Musulmanlarnıñ eñ büyük eki aqımı [[SunniylikSünniylik]] ve [[ŞiilikŞiiylik]]tir. Bulardan ğayrı uquq, itiqat kibi çeşit kategoriyalarda bir çoq fikriy cereyanceryan ve [[mezhep]] mevcuttırbardır. İslâm dininiñ temelinde bütün büyük mezhepleriniñ qabul etken [[tevhit]] esası tura ki, bu añlam tek Allahnıñ varlığıbarlığı ve birliğinebirligine inanmaq manasına kele.
 
İslâm peyğamberi Muhammed İslâm dinini yayğan esnada [[İslâm DevletiniDevleti]]ni de qurdı, dahadaa soñra bu İslâm Devleti muhtelifmühtelif hanedanlar tarafından uzun sürelerbir vaqıt boyuncadevamında idare etilgen. Bu devletlerindevletlerniñ başlıqları [[halife]] unvanını taşığan ediler. Çeşit bölgelerde yaşağan halqlar İslâmnı qabul etmege başlağandan soñ, muhtelifmühtelif ve yañı musulman devletleri de peyda oldı.
 
== Sözniñ manası ==
İslâm sözü arap tilindeki "seS-leL-meM" tamırından kele, bu tamır da "barışıqlıq", "sulh", "tınçlıq", "amanlıq", "bütünlik", "sağlamlıq", "sağlıq" manalarını ifade ete. Bunen biraberberaber bu sade tamırdan yapılğan "esleme" fiili "teslim olmaq", "boysunmaq" manalarına kele. Bu fiilniñ masdarı (isimfiili) "islâm " olıp, "teslimiyet", "boysunuv" manalarını ifade ete. Musulman ise, "teslim olğan", "boysunğan" demektir. Musulman tek bir Tañrı olğanı qabul etilgen Allahqa teslim ola, Oña boysuna.
 
İslâm dinine mensup kimselerniadamlarnı adlandırmaq içün qullanılğan "muminmümin" sözü "kesen-kes inanğan" manasına kele.
İslâm sözü arap tilindeki "se-le-me" tamırından kele, bu tamır da "barışıqlıq", "sulh", "tınçlıq", "amanlıq", "bütünlik", "sağlamlıq", "sağlıq" manalarını ifade ete. Bunen biraber bu sade tamırdan yapılğan "esleme" fiili "teslim olmaq", "boysunmaq" manalarına kele. Bu fiilniñ masdarı (isimfiili) "islâm " olıp, "teslimiyet", "boysunuv" manalarını ifade ete. Musulman ise, "teslim olğan", "boysunğan" demektir. Musulman tek Tañrı olğanı qabul etilgen Allahqa teslim ola, Oña boysuna.
İslâm dinine mensup kimselerni adlandırmaq içün qullanılğan "mumin" sözü "kesen-kes inanğan" manasına kele.
 
== İslâmnıñ beş şartı ==