İslâm: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''İslâm''', '''İslâmiyet''' ya da '''Musulmanlıq''' ({{lang-ar3|الإِسْلاَم|el-islām}}) - tek tañrını qabul etken [[semaviy dinler]]niñ soñkisi, üç [[cian dinleri]]niñ birisidir. [[Hristianlıq]]tan soñ [[dünya]]nın eñ darqalğan ekinci dinidir. İslâm dini bu dinniñ peyğamberi – Muhammed vastasınen VII yüzyılda yayılmağa başladı. İslâm dinine inanğan kimsege [[mumin]], İslâm dininiñ emirlerine boysunmağa tırışqan kimselere [[musulman]] deyile. Musulmanlar, İslâmnıñ muqaddes kitabı [[Quran]]nı teşkil etken sureler Cebrail adındaki melek vastasınen, sözlü olaraq, Muhammed peyğamberge [[vahiy]] etilgenine (endirilgenine) inana.
 
Musulmanlarnıñ eñ büyük eki aqımı [[Sunniylik]] ve [[Şiilik]]tir. Bulardan ğayrı uquq, itiqat kibi çeşit kategoriyalarda bir çoq fikriy cereyan ve [[mezhep]] mevcuttır. İslâm dininiñ temelinde bütün büyük mezheplerininmezhepleriniñ qabul etken [[tevhit]] esası tura ki, bu añlam tek Allahnıñ varlığı ve birliğine inanmaq manasına kele.
 
İslâm peyğamberi Muhammed İslâm dinini yayğan esnada İslâm Devletini de qurdı, daha soñra bu İslâm Devleti muhtelif hanedanlar tarafından uzun süreler boyunca idare etilgen. Bu devletlerin başlıqları [[halife]] unvanını taşığan ediler. Çeşit bölgelerde yaşağan halqlar İslâmnı qabul etmege başlağandan soñ, muhtelif ve yañı musulman devletleri de peyda oldı.