III İslâm Geray: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Refat (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''III İslâm Geray''' ({{lang-crh-ar|۳اسلام كراى‎}}; 1604–1654) - Qırım hanı. 1644 ile 1654 yılları arasında saltanat sürgen. [[I Selâmet Geray]]nıñ oğludır. 1644 senesi Osmanlı sultanı, Sultan İbrahim tarafından ağası [[IV Mehmed Geray]]nıñ yerine han ilân etilgen. 1648 senesinden itibaren Zaporog Qazaqlarınıñ Atamanı Bogdan Hmelnitskiy ile [[Lehistan]]ğa qarşı ittifaqqa ketken. Bu ittifaq Qırım Hanlığını küçlendirgendir. Birlikte 1649 senesi Zbaraj ve 1651 senesi Beresteçko muarebelerine qatılğanlardır. 1654 senesi Pereyaslav Barışı ile Lehistan ile sulh yapıp [[Rusiye]]ge qarşı birlik yaratqan.
 
Yaş olğanda Reç Pospolita ile cenk devamında III İslâm Geray esir tüşip Lehistanda 7 yıl keçirdi. Azat olğan soñ Osmanlı Devletinde yerleşti. [[Bahadır Geray]] III İslâm Geraynı qalğa etti, amma ölüminden soñ IV Mehmed Geray tahtqa kelgeninen İslâm Geray kene Qırımdan ketti. Üç yıl soñra yani 1644 senesi [[Osmanlı]] sultanı, IVSultan Mehmedİbrahim Geraynıtarafından tahttanağası tüşürip[[IV İslâmMehmed GeraynıGeray]]nıñ yerine han ettiilân etilgen.
 
 
Rus, ukrain ve leh tarih menbalarında III İslâm Geray Bogdan Hmelnitskiy yolbaşçılığı altında ukrain qazaqlığınıñ Lehistanğa[[Lehistan]]ğa qarşı cenkinde iştirak etkeni içün bellidir. O, 1648 senesinden itibaren Zaporog qazaqlarınıñ getmanı Bogdan Hmelnitskiy ile Lehistanğa qarşı ittifaqqa ketken. Bu ittifaq Qırım Hanlığını küçlendirgendir. Birlikte 1649 senesi Zbaraj ve 1651 senesi Beresteçko muarebelerine qatılğanlardır. III İslâm Geraynıñ zan etkenine köre, qazaqlarğa qol tutqanı Qırım Hanlığınıñ şimal sıñırında Qırımğa dost yañı bir qazaq memleket meydanğa ketirmege yardım etmek kerek edi. 1654 senesi Pereyaslav Barışı ile Lehistan ile sulh yapıp [[Rusiye]]ge qarşı birlik yaratqan.
 
III İslâm Geray üküm sürgen devriniñ hususiyeti Qırım Hanlıq içindeki tınçlıq edi. İslâm Geray cümert ükümdar olıp öz para ile bütün Hanlıq boyunca qurucılıq ve tamir işlerini yaptırdı.
 
Rus, ukrain ve leh tarih menbalarında III İslâm Geray Bogdan Hmelnitskiy yolbaşçılığı altında ukrain qazaqlığınıñ Lehistanğa qarşı cenkinde iştirak etkeni içün bellidir. III İslâm Geraynıñ zan etkenine köre, qazaqlarğa qol tutqanı Qırım Hanlığınıñ şimal sıñırında Qırımğa dost yañı bir qazaq memleket meydanğa ketirmege yardım etmek kerek edi.
 
{{Qırım Hanları}}