Edige Mırza: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Mzekiu (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
Mzekiu (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
9 satır:
Timur 1405 senesinde Çin seferinde ölgen soñ Edige Mırza [[Harezm]]ge kirdi, buyerni bir vaqıt Altın Ordu idaresinde tuttı. 1409 senesinde Moskofya, [[Litvaniya]]ynen cenkte ekende [[Moskva]]ğa ücüm etti, olarnı bergige baylap qayttı. 1412 de Toqtamış Hannıñ oğullarından Celaleddin, Litvaniya ve Moskofyaynen beraber Altın Orduğa qarşı cenkke kirdi, lakin kene Edige Mırzağa yeñildi. Edige Mırza 1416 da Kiyefge ücüm etip yağmaladı.
 
[[Toqtamış Han]]nıñ oğullarından KerimKadir Berdi 1419 senesinde Edige Mırzanı Yayıq özeni yaqınlarında yeñip öldürdi. Onıñ sülalesi daa son [[Noğay Orda]] adınen bir vaqıt daa üküm sürdü. [[Hacı Tarhan hanlığı]]nın temelinin qoyulması ve Cengiz sülalesinden birevin han köterilmesi bularnıñ sayeside oldı. Bu sülaleden Mansur Oğulları (Mangıtlar) ve bazı diger qabileler daa sonra Qırım Hanlığının tabiyetine kirdi.
 
Edige Mırzanıñ cenklerde köstergen qaramanlıqları başta Noğay qabileleri ve diğer türki milletlerde destanlarğa mevzu teşkil etti. [[Edige Destanı]] deñişik varyantlarda ağızdan ağızğa dolaşıp künümüzge qadar keldi.