Zıncırlı medrese: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
kDeñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Zıncırlı medrese''' - [[Bağçasaray]]nıñ [[Salaçıq]] maallesinde qadimiy bir abidedir.
 
Beş asır evelsi SalaçıqtaSalaçıq [[I Meñli Geray]] tarafından “ilim maabit”ini qurmaq içün saylanğan edi – şimdi de Zıncırlı medreseni alicenap evlâtlar aynı böyle adlandıralar.
 
Hannıñ yıldız falcısı padişasına Allahnıñ emiriniemrini ayttı, Allah buyurğanına köre aynı bu yerde İlimlerilimler ögrenmek içün ev qurmaq kerek. Han Allahnıñ emirineemrine tabi ola. Öyle efsanede tasvirlene. O, bütün şeer sakinlerge medrese qurulacaq yerde toplanmasını ve olarğa öyle sözlernen muracaat olmaqnı emir etti: “Allah yardımı ile bugün biz mında ilimler ibadethanesiniñ qurucılığını başlaymız. O bizge bu dünyada daa kemalatlı insan olmaq ve ahiret dünyanıñ Cennetine yol yapmağa yardım eter. Epimiz bütün küçümizni bu işniñ hızmetine berecekmiz.” Ve, öz sözlerni tasdıqlamaq içün birinci işni başladı. Olacaq medreseniñ temelini qoyğanda, han, yerni qaza edi, er kesnen beraber taş taşıy edi bina azır olğanda ise o, medreseniñ qapılarında balaban zıncırnı asmaqnı emir etti.
Medreseniñ tantanalı açıluvında han ayttı: “Aqıl adamnı alicenap ete, aqıl kemalatnıñ yolu ise ilimnen bağlı… ilimni ürmet etmegen, han olsun ya da padişa, o bir şey temelli etip olamaz, erte ya da keç onı namussızlıq yeter. Men bu qapılarda zıncırnı asmağa emir etim, bu qapıdan kirgen er insan, kim de olsa, bu ilim mebatına kirip öz başını ilim ögünde egsin”. Ve han başını egip, birinci medresege kirdi.