I Mehmed Geray: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
k "Mehmed I. Giray" saifesiniñ adı "I Mehmed Geray" olaraq deñiştirildi
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
[[File:Mengli_bayezid.jpg|thumb|180px|right|[[I Meñli Geray]] (ortada) en büyük oğluyla, [[Kalgay]] Mehmet I. Giray (solda) Sultan [[II. Bayazid]] (sağda).]]
Mehmet '''I. GirayMehmed Geray''' ([[1465]]—[[1523]]) ,- [[I Meñli Geray]]'ın oğludur. 1515 senesinde babasının yerine tahta geçti ve 1523 yılına kadar sekiz sene tahta kaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, bir şehir devleti olan Moskova Dükalığına karşı şiddetli akınlara çıktı. Kardeşi [[Sahib I. Giray]] ile 1521'de Kazan şerini aldı. Sahib I. Giray'ı [[Kazan Hanlığı]] tahtına oturttu. Moskova üzerine sefer düzenleyerek, Moskova önüne kadar gelerek etrafı ateşe verdi. Ertesi sene Astırhan'ı zaptetti ve Moskova Dük'ünü haraca bağladı. Mehmet I. Giray Han, [[Astırahan]] seferinden dönende [[Nogay]]ların baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.
 
{{Qırım Hanları}}
Mehmet I. Giray , [[I Meñli Geray]]'ın oğludur. 1515 senesinde babasının yerine tahta geçti ve 1523 yılına kadar sekiz sene tahta kaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, bir şehir devleti olan Moskova Dükalığına karşı şiddetli akınlara çıktı. Kardeşi [[Sahib I. Giray]] ile 1521'de Kazan şerini aldı. Sahib I. Giray'ı [[Kazan Hanlığı]] tahtına oturttu. Moskova üzerine sefer düzenleyerek, Moskova önüne kadar gelerek etrafı ateşe verdi. Ertesi sene Astırhan'ı zaptetti ve Moskova Dük'ünü haraca bağladı. Mehmet I. Giray Han, [[Astırahan]] seferinden dönende [[Nogay]]ların baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.
 
{{DEFAULTSORT:Mehmed Geray 1}}
 
[[Kategoriya:Qırım hanları]]
[[Kategoriya:1465 senesinde doğğanlar]]
[[Kategoriya:1523 senesinde ölgenler]]
 
[[de:Mehmed I. Giray]]