Keriç: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
k robot ekley: ca:Kertx
kDeñiştirme tasviri yoq
52 satır:
|sayt tili =
}}
'''Keriç''' ({{lang-uk|Керч}}, {{lang-ru|Керчь}}) — şarqiy [[Qırım]]da [[Keriç boğazı]]nıñ yalısında yerleşken bir şeer, iri sanayı, naqliyat, turizm ve yazlıq raatlanuv merkezi, şeer-qaraman. Keriç — dünyanıñ eñ qadimiy şeerlerinden biridir. Şimdi Keriçte çeşit türlü medeniyetler ve devirlerge ait olğan bir çoq tarih ve mimarcılıq abidesi bar.
 
== Tarih ==
=== Antik devri ===
[[Milâttan evel VII asır]]nıñ soñunda [[Miletos]] adlı yunan şeerinden kelgenler şimdiki Keriç yerinde Pantikapeyon (yunanca Pantikápaion, iran ''Panti Kapa'' sözlerinden çıqtı, tercimesi — ''balıq yolu'') şeerini qurğan ediler. Akropol şimdiki [[Mitridat dağı|Mitridat]] adlı olğan dağda yerleşkenbulunğan edi.
Şeerniñ etrafında başqa qadimiy yunan şeerleriniñ nekropollerinden farqlı olğan nekropol bulunğan edi.
Pantikapeyon nekropoliniñ terkibinde o zamanda yunanlar içün adetteki topraq qabirlerden ğayrı şeerden çölge taba keçken yolnıñ boyunda bir sıra qurğan bar edi.
 
==== Bosporostaki arbiy federatsiya. Pantikapeyon ====
Şimdiki Keriç yerleşkenbulunğan topraqtoprağı atta milâttan evel XVII—XV asırlarda meskün eken, bunı Mayak qasabasınıñ etrafında keçirilgen [[atiqiyat|atiqiy]] qazılmalar tasdıqlay. Amma Keriçniñ şeer olaraq tarihı qararnen 2600 yıldan evel başlandı, [[milâttan evel VII asır]]da Bosporos Kimmerikos ([[Keriç boğazı]]) yalısında qadimiy yunan müstemlekecileri arbiy federatsiya teşkil etken bir sıra mustaqil şeer-devletni qurdılar. Şeerlerara ittifaqnıñ maqsadı — tamır halqqa ([[skitler]]ge) qarşılıq yapuv edi.
 
==== [[Bosporos Devletiniñ]] ahırı ====
116 satır:
 
== Turizm ve raatlanuv ==
Qara ve Azaq deñizleriniñ yalılarında yerleşmebulunma sayesinde yaz vaqtında Keriçke sabıq [[ŞSCB]] memleketlerinden raatlanmaq içün bir çoq kişi kele.
 
Keriç yarımadasında bir qaç şifaiy çamur çeşmesi bar.