Zıncırlı medrese: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
kDeñiştirme tasviri yoq
14 satır:
Ocalıqqa Zıncırlı medresege tek temiz insaflı ve namuslı, duşmanlıqnı ve aqraba-dost bağlarını yoq etken, aqılı, istidatlı ve itibarlı olğan, ocalar sayıla edi. Mında eñ ihtisaslı alimler ders bere ediler. Oquv 10 yıl devam ete edi. Başqa medreselerde ise 20 yıl. Bu farq, Zıncırlı medresede programma şiddetli olğanını ayta.
 
Talebeler (sohtalar), tek başlanğıç tasili alğan (Qurannı oqumağa ve yazmağa bilgen) alçaq kursqa qabul oluna ediler. Başqa Qırım ya da Kavkaz medreselerni “Alibiya” kursundan bitirgen talebeler yüksek kursqa alına ediler ve arap tilinden mütehassıslar ola ediler. [[Arap tili]]nden ğayrı, sohtalar [[Quran]]nı ve Peyğamberimiz [[Muhammed]] (aleyhisselâm)nıñ [[sünnet]]niini, [[osmanlı tili]]ni, [[hattat]]nı, [[riyaziyat]]nı, söz ustalıqnı, [[mantıq]]nı, adliyecilikni, ahlâq aqqında ilimni ve şiir destelemekni, musulman [[felsefe]]sini ve estetikanı ögrene ediler. 1867 senesi buña daa [[rus tili]]ni qoştılar. Ondan ğayrı, sohtalar ustalıq sınıflarnı ziyaret ete ediler. Dersler er kün 7 saat devamında alıp barıla edi.
Zıncırlı medresede imamlarnı, ocalarnı, devlet hızmetçilerni azırlay ediler. Onıñ mezunları Şarq institutlarınıñ mezunlarınen bir derecede ediler.