Tacik tili: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
' '''Tacikçe''' (Tacikçe: тоҷикӣ, تاجیکی‎ / ''tojikī''), qobiysi Tacikistan'da yaşağan Taciklerin qonuşğanı til. [[İran tiller…' büyükliginde yañı saife yaratıldı
(farq yoq)

Saifeniñ 09:36, 2009 s. fevralniñ 20 tarihındaki alı

Tacikçe (Tacikçe: тоҷикӣ, تاجیکی‎ / tojikī), qobiysi Tacikistan'da yaşağan Taciklerin qonuşğanı til. İran tillerinden birevidir. Tacikçe, Tacikistan tışında, Afğanistan, Türkmenistan, İran gibi memleketlerde yaşağan Taciklerin de tilidir. 4.380.000 adam qonuşa.

Yazı sistem

Şu anda Tacikçe Kiril elifbesimen yazıla, faqat tarihi boyunca hem Latin hem de Arap elifbesimen yazıldı. Tacik Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde, Latin elifbesinin qullanışı 1928'de başladı, ama sonra 1930li yıllarında bunun yerine Kiril elifbesi qullanılmağa başladı. Afğanistan'daki Tacikler Arap yazı sistemini qullanmağa devam ettiler, ve bu yazı sistemi hâlâ daa Afğanistanlı Tacikleri tarafından qullanıla. Tacikistan, bazı qoşullar tamamlandıqtan son, Kiril elifbesinden Arap sistemine döneceğini ilan eterek İran ve Afğanistan (Farsça laf etken memleketler)men daa yaqın kültürel bağlar qurmanı amaçlay.