Sarmatlar: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
''''Sarmatlar''' M.Ö. 6-4. asırlarda Orta Asiyadan Ural Dağlarına doğru, sora cenubiy Rusiye ve şimaliy Qavqazğa, daa sora [[Balqanlar…' büyükliginde yañı saife yaratıldı
 
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Sarmatlar''' - M.ÖE. 6VI-4.IV asırlarda [[Orta Asiya]]dan [[Ural]] Dağlarınadağlarına doğru, sorasoñra cenubiycenübiy [[Rusiye]] ve şimaliy [[QavqazKavkaz]]ğa, daa sorasoñra [[Balqanlar]]ğa yayılğancayılğan [[İran]] tamıllitamırlı bir halktırhalqtır.
 
M.ö 4E. IV asırda [[Don Özeniözeni]]ni aşıp [[İskitSkitler|Skit]] topraqlarını işğal ettiler. [[Neron]] zemanındazamanında [[Roma]] topraqlarına sızmanı başardılar. M.sS. 1.I asırnınasırnıñ başınğaşıkbaşınace [[Roma]]nı tehdit etmege devam ettiler.
3.III asırda Sarmat topraqlarınıntopraqlarınıñ köbiysiçoqusı [[Gotlar|Got]] işğaline uğradıoğradı. 370 senesinden sorakisoñraki [[Hun]] köçleri Sarmatlarnı ortadan köterdi. 6.VI asırda tarihtentarihtan silindiler.
==Kültür==
 
Sarmatlar, onun içün atlarını qurban ettikleri bir ataş tanrısına tapa ediler. Sarmat qızları yaşlarman beraber sançışır edi. Başlardaki anaerkil yaşam denişti ve bir erkek [[monarhiya]]sı oluştı. Zengin ölüler içün qazılğan mezarlarğa degerli eşyalarını qoyar ediler.
== Medeniyet ==
Sarmatlar, onunonıñ içün atlarını qurban ettiklerietkenleri bir ataş tanrısınatañrısına tapa ediler. Sarmat qızları yaşlarmanyaşlarnen beraber sançışır edi. Başlardaki anaerkil yaşam deniştideñişti ve bir erkek [[monarhiya]]sı oluştı. Zengin ölüler içün qazılğan mezarlarğa degerli eşyalarını qoyar ediler.
 
[[Kategoriya:Qadimiy halqlar]]
[[Kategoriya:Qırım tarihı]]
 
[[bg:Сармати]]
[[ca:Sàrmates]]
[[cs:Sarmati]]
[[cy:Sarmatiaid]]
[[da:Sarmater]]
[[de:Sarmaten]]
[[en:Sarmatians]]
[[eo:Sarmatoj]]
[[es:Sármatas]]
[[fa:سرمتی]]
[[fi:Sarmaatit]]
[[fr:Sarmates]]
[[gl:Sármata]]
[[hu:Szarmaták]]
[[is:Sarmatar]]
[[it:Sarmati]]
[[ja:サルマタイ]]
[[kk:Сарматтар]]
[[lt:Sarmatai]]
[[lv:Sarmati]]
[[nl:Sarmaten]]
[[no:Sarmatere]]
[[pl:Sarmaci]]
[[pt:Sármatas]]
[[ro:Sarmaţi]]
[[ru:Сарматы]]
[[sk:Sarmati]]
[[sr:Сармати]]
[[sv:Sarmater]]
[[tr:Sarmatlar]]
[[uk:Сармати]]
[[vi:Người Sarmatia]]
[[zh:萨尔马提亚人]]