Tataristan: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
k robot deñiştire: tt:Татарстан
Deñiştirme tasviri yoq
35 satır:
|Telefon kodu=7
}}
'''Tataristan Cumhuriyeti''' ({{lang-tt|Tatarstan Respublikası}}, {{lang-ru|Республика Татарстан}}) — [[Rusiye]] terkibinde bir türkiy [[cumhuriyet]]tir. 30 Ağustos 1991 senesinde azatlığını qazanğandır. Ancaq azatlığı [[Rusiye]]ce tanınmağandır. 3.600.000 nüfusu bolğan petrol ve maden zengini bir memlekettir.
Paytaht [[Qazan]] 1000 senelik bir şeerdir. Diger balaban şeerleri Yarçallı, Bögilme, Elmet, Çistay'dır. Eali sıqlığı 54tür. 2002 senesinde ealisi %52.92si [[Tatar]], %39,49 [[Rus]], %3,35[[Çuvaş]] edi.
 
==Tarih==
[[Qazan Tatarları]], Edil-Qama Bulğarlarıman 13.asırda [[Orta Asiya]]dan köçgen Qıpçaklarnın torunlarıdır. Bulğarlar 7.asırda bo bölgege yerleşmege başlağan 9. asırda devlet qurğanlardır. 922 senesinde İslamiyetni qabul etkenlerdir. Moğol aqınlarından sora qurulğan [[Altın Ordu]] devletinin akimiyeti astına kirdiler. 15. asırnın ekinci yarımında [[Altın Ordu]] devleti yıqıldı. Bo bölgede [[Qazan]], [[Qırım]], [[Qasım]], [[Astırahan]] Hanlıqları ve azatlıq Noğay Uruğları ortağa çıktı. Uzun sançışmalardan sora [[Ruslar]] [[Qazan Hanlığı]]nı yıqtı (1552).
1917 ihtilali [[Rusiye]]de çarlığın yıqılmasına ve geniş politik faaliyetlerge sebep boldı. Bütün [[Rusiye]] müslimanlarının qurultayı toplandı ve ilk defa [[Rusiye]]nin atamağanı bir müfti seçildi. 1917 İyününde [[Qazan]]da toplanğan qurultayda "İç Rusiye ve Sibirya Müslüman Türk-Tatarlarının" muhtariyeti ilan etildi. 120 kişilik milliy meclis içün seçimler yasandı. 1918 senesinde Bolşevikler bu devletni yıqtı.
30 ağustos 1991 senesinde azatlığını ilan etse de, bo devlet hiç bir devletçe tanınmağandır.
 
{{Rusiye Cumhuriyetleri}}