Necip Hablemitoğlu: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Mzekiu (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Necip Hablemitoğlu''', ([[1954]] – [[2002]]) - [[qırımtatar]] tamırlı Türkiyeli[[Türkiye]]li yazıcı, araştırmacı, tarihçitarihçı.
 
Dr. Necip Hablemitoğlu, 1954 senesinde [[Ankara]]da doğdı. Ankara Atatürk LisesinLisesini bitirgen soñ Ankara ÜnivertitetiUnivertiteti SiyasalSiyasiy İlimler FakültetindeFakultetinde oquduoqudı. 1977-de diplomnıñdiplomını aldı. 1977-1988 senelerinde Dilde, Fikirde, İşte Birlik mecmuasınmecmuasını neşir etti. 1980-den sonrasoñra Ankara ÜnivertitetiUnivertiteti Türk İnqılapİnqilâp TarihiTarihı Enstitütindeİnstitutında çalıştı ve mından doktor diplomnıñdiplomnını aldı.
 
1974 senesinde [[Şuralar Sotsialistik Cumhuriyetler Birligi|Şuralar Birliginde]]nde zulüm, baskıbasqı, sürgün ve etnik ayrımcılıqnı anlatğanañlatqan Sovyet Rusya’da Devlet Terörü adlı kitabınkitabını neşir etti. Aynı sene yazğan Yüzbinlerin Sürgünü kitabında [[qırımtatar sürgünlikniñsürgünligi]]ni anlattıañlattı.
 
1995 – 1996 senelerinde BirleşmişBirleşken Milletler Cemiyetiniñ [[MoldavyaMoldaviya]]da [[GagavuzGagauz]] Türklerininlarnıñ Latin elifbasınaelifbesine keçme proyektinde müşavirmuşavir olupolıp vazife aldı. Türkiye tışındaki türkiy halqlarnen alaqalıalâqalı pek çoq tetkiqatıtedqiqatı ve kitabı olğan Hablemitoğlu 2002 senesinde evinineviniñ adlında oğrağanı bir suiqastnen öldürüldüöldürildi. Özündiy ÜnivertiteUnivertitet ocası olğan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlunen evli ve eki qız balası bar edi. Vefatından evvelevel diniy bir tariqat olğan [[Fettulahçılar]]nen alaqalıalaqâlı bir tetqiqattedqiqat yapa edi. Bu kitabı [[Köstebek]] adıynenadınen vefatından soñ neşir etildi.
 
Pek çoq kitabı ve maqalesi olğan Dr. Hablemitoğlu, ömürününömrüniñ sonsoñki yigirmi senesinde Ankara ÜnivertitetindeUnivertitetinde ocalıkocalıq yaptı. Ana ve baba tarafından qırımtatar tamırlı olğan Hablemitoğlu [[İsmail Gasprinskiy]] ve qızı [[Şefiqa GasprinskiyGasprinskaya]]ninnıñ ususiyhususiy vesiqaları da olğan zengin bir arşiviarhivi bar edi.
 
== Eserleri ==
* Sovyet Rusyada Devlet Terörü,
* Yüzbinlerin Sürgünü,
* Çarlıq Rusyasında Türk Kongreleri
* Şefiqa Gasprinskiy ve Türk qadın areketi
* Qırımda Türk Soyqırımı
* Gaspıralı İsmail
* Kemal’in Öğretmenleri
* Alman Vakıfları Bergama Dosyası
* Türkiye, Milli Mücadelede Yeşil Ordu Cemiyeti ve Gaspıralı İsmail Bey
* Şeriatçı Terörün ve Batının Kıskacındaki Ülke: Türkiye
* Köstebek
 
== Bağlantılar ==
* [http://www.hablemitoglu.com Hablemitoğlu]
 
 
{{DEFAULTSORT:Hablemitoğlu, Necip}}
[[Kategoriya:Yazıcılar]]
[[Kategoriya:Alimler]]
[[Kategoriya:1954 senesinde doğğanlar]]
[[Kategoriya:2002 senesinde ölgenler]]