Memlük Devleti: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Mzekiu (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Memlük Devleti''' ({{lang-ar|سلطنة المماليك}} - ''Saltanat al-Mamalik'') – XIII–XVI asırlarında yaşağan Şimaliy [[Afrika]] ([[Mısır]]) ve CenubiyCenüp-Ğarbiy [[Asiya]]daki bir devlet.
''Bu saife daa tamamlanmağandır.''
 
[[Moğollar]]nınnıñ [[Deşt-i Qıpçaq]]nı zapt etmesindenetkeninden soñ, bu yerde olğan QıpçaqlarnanQıpçaqlarnen ÇerkeslerninÇerkeslerniñ bazıları [[Eyyubi DevletineDevleti]]ne yesiresir etilip satılğan. Bir vaqıt sonrasoñra bu yesirleresirler Eyyubi Devleti askeriyesinde qullanılmağa başlanğan. Zaman içerisinde bu yesirleresirler askeriyede müim vazifelerge kelgenler. Eyyubi DevletininDevletiniñ sonkisoñki padişası Turan Şah, bunlarnıbularnı yoq etmek istegen. 1249 senesinde çıkğançıqqan ayaklanuvdanayaqlanuvdan sonrasoñra Turan Şahnı devirip devletindevletniñ idaresinidaresini elge keçirgenler. DevletinDevletniñ başınadabaşında MuizzüddinMüizzüddin Aybeg ketirilgen. YanıYañı devlet 250 senege yaqın üküm sürgen.
'''Memlük Devleti''' (Saltanat al-Mamalik) – XIII–XVI asırlarında yaşağan Şimaliy [[Afrika]] ve Cenubiy-Ğarbiy [[Asiya]]daki bir devlet.
 
Memlük devleti üküm sürgen devresinde Haçlılarnı[[Haçlılar]]nı bu yerlerden atğanatqan, Moğol istilasınistilâsını toqtatğan ve Mısırnı yanıdanyañıdan bir ticaret yolu yasağan. 1260 senesinde Bağdatnı[[Bağdat]]nı alıp Halifeni öldürgen Moğollar Memlük DevletininDevletiniñ üstüne cürgenyürgen, Ayn Calut dengendegen yerde uruş bolğanolğan, cenk MoğollarınMoğollarnıñ yenilmesimenyenilmesinen neticelengen. Bu cenkten sonrasoñra askerlerinaskerlerniñ başında olğan [[Baybars]], Sultan QutuznuQutuznı öldürüpöldürip başqa keçgenkeçken sonsoñ, 1261 senesinde El-Muntasırnı Halife tayin etgenetken. Daa önceevel Bağdatta olğan Halifelik bundan sonrasoñra Qahirge[[Qaire]]ge keçip Memlük DevletininDevletiniñ imayesine kirgen.
[[Moğollar]]nın [[Deşt-i Qıpçaq]]nı zapt etmesinden soñ, bu yerde olğan Qıpçaqlarnan Çerkeslernin bazıları Eyyubi Devletine yesir etilip satılğan. Bir vaqıt sonra bu yesirler Eyyubi Devleti askeriyesinde qullanılmağa başlanğan. Zaman içerisinde bu yesirler askeriyede müim vazifelerge kelgenler. Eyyubi Devletinin sonki padişası Turan Şah, bunlarnı yoq etmek istegen. 1249 senesinde çıkğan ayaklanuvdan sonra Turan Şahnı devirip devletin idaresin elge keçirgenler. Devletin başınada Muizzüddin Aybeg ketirilgen. Yanı devlet 250 senege yaqın üküm sürgen.
 
Memlük devleti üküm sürgen devresinde Haçlılarnı bu yerlerden atğan, Moğol istilasın toqtatğan ve Mısırnı yanıdan bir ticaret yolu yasağan. 1260 senesinde Bağdatnı alıp Halifeni öldürgen Moğollar Memlük Devletinin üstüne cürgen, Ayn Calut dengen yerde uruş bolğan, cenk Moğolların yenilmesimen neticelengen. Bu cenkten sonra askerlerin başında olğan Baybars, Sultan Qutuznu öldürüp başqa keçgen son, 1261 senesinde El-Muntasırnı Halife tayin etgen. Daa önce Bağdatta olğan Halifelik bundan sonra Qahirge keçip Memlük Devletinin imayesine kirgen.
1461 senesine qadar Memlüklernen [[Osmanlılar]] arasında yaqınlıkyaqınlıq üküm süre edi. Bu seneden sonrasoñra aradaqıaradaki topraqlar içün ükümranlıq ve akimiyet sebebiylensebebinen bu yaqınlıkyaqınlıq bızıldı. 1516-1517 senelerinde Mercidabıq ve Ridaniyede Osmanlılar Memlüklerni yendi. Osmanlı askerleri QahiregeQairege kirdi. 267 senelik Memlük Devleti yoq olduoldı. Halifelik QahiredenQaireden İstanbulğa[[İstanbul]]ğa ketçi.
 
*'''== Mısır MemlûkMemlük sultanları''', ==
# [[Şecer-üd-Dürr]] (1250)
# [[Aybeg]] (1250 - 1257)
Line 66 ⟶ 67:
 
{{stub}}
 
[[Kategoriya:Tarih]]
 
[[ar:مماليك]]
[[bg:Мамелюци]]
[[ca:Mameluc]]
[[cs:Mamlúci]]
[[da:Mameluk]]
[[de:Mamluken]]
[[el:Μαμελούκοι]]
[[en:Mamluk]]
[[eo:Mamelukoj]]
[[es:Mameluco]]
[[fi:Mamelukit]]
[[fr:Mamelouk]]
[[gl:Mameluco]]
[[he:ממלוכים]]
[[id:Mamluk]]
[[it:Mamelucchi]]
[[ja:マムルーク]]
[[ka:მამლუქები]]
[[ko:맘루크]]
[[lv:Mameluks]]
[[ml:മംലൂക്ക് വംശം]]
[[ms:Mamluk]]
[[nl:Mamelukken]]
[[nn:Mamelukk]]
[[no:Mamelukk]]
[[pl:Mamelucy]]
[[pt:Mameluco]]
[[ro:Mameluc]]
[[ru:Мамлюки]]
[[scn:Mammaluccu]]
[[simple:Mamluk]]
[[sr:Мамелуци]]
[[sv:Mamluker]]
[[uk:Мамелюк]]
[[ur:مملوک]]
[[zh:马木留克]]