Deşt-i Qıpçaq: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Mzekiu (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
[[Resim:Premongol-Kipchak.png|200px|right|thumb|Deşt-i Qıpçaq]]
'''Deşt-i Qıpçaq'''; Qafqas- [[Kavkaz]] Dağlarınıñ şimaliñdeşimalinde, [[DinyesterTurla]]nen [[İrtişErtiş]] özenleri arasında qalğan topraqlarnıntopraqlarnıñ tariyitarihiy adı. Deşt-i Qıpçaq ({{lang-fa|دشت قپچاق}}) [[fars tili]]nden ''Qıpçaq QırıÇölü'' manasınadaolaraq tercime keliretile.
 
İrtişErtiş özeni betinden garbğagarpqa doğru köçgenköçken [[Qıpçaqlar]], bugünkübugünki [[RusiyaRusiye]] ve [[UkraynaUkraina]]’nınnıñ qıblacenüp betinbetini alayın elge keçirdiler ve bu yerlerde köçebe bir devlet qurdularqurdılar. QıpçaqlarnınQıpçaqlarnıñ bu yerde kurğanıqurğan devletnindevletiniñ akim olğan topraqlar ''Deşt-i Qıpçaq'' dep aytıldı ve 18.[[XVIII asırğaasır]]ğa qadar qullanıldı. 13. asırda [[MoğollarXIII asır]]nında [[QıpçakMoğollar]]nıñ Qıpçaq akimiyetine sonsoñ bermesinden sonrasoñra bu yer [[Altın Orda DevletiOrdu]] adınadını aldı. Deşt-i Qıpçaq adı da qullanılmağa devam etti.
'''Deşt-i Qıpçaq'''; Qafqas Dağlarınıñ şimaliñde, [[Dinyester]]nen [[İrtiş]] özenleri arasında qalğan topraqlarnın tariyi adı. ''Qıpçaq Qırı'' manasınada kelir.
Deşt-i Qıpçaq topraqlarıñdantopraqlarından deñişik yerlerge dağılğan QıpçaqlarnınQıpçaqlarnıñ bir bölümübölümi, [[Mısır]]’dada Bahriye [[MemlûklerMemlükler]]i olupolıp bilingen hanedannı qurduqurdı.
 
İrtiş özeni betinden garbğa doğru köçgen [[Qıpçaqlar]], bugünkü [[Rusiya]] ve [[Ukrayna]]’nın qıbla betin alayın elge keçirdiler ve bu yerlerde köçebe bir devlet qurdular. Qıpçaqlarnın bu yerde kurğanı devletnin akim olğan topraqlar ''Deşt-i Qıpçaq'' dep aytıldı ve 18. asırğa qadar qullanıldı. 13. asırda [[Moğollar]]nın [[Qıpçak]] akimiyetine son bermesinden sonra bu yer [[Altın Orda Devleti]] adın aldı. Deşt-i Qıpçaq adı da qullanılmağa devam etti.
Deşt-i Qıpçaq topraqlarıñdan deñişik yerlerge dağılğan Qıpçaqlarnın bir bölümü, [[Mısır]]’da Bahriye [[Memlûkler]]i olup bilingen hanedannı qurdu.
 
[[Kategoriya:Tarih]]
 
[[en:Cumania]]
[[fr:Coumanie]]
[[he:קומניה]]
[[hu:Kunország]]
[[it:Cumania]]
[[kk:Қыпшақ даласы]]
[[ro:Cumania]]
[[ru:Половецкая степь]]