Halqara Qızıl Haç ve Qızıl Ay areketi: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
 
1 satır:
'''Halqara Qızıl Haç ve Qızıl Ay areketi''', dünya çerçivesinde yaqında 97 millionmillionğa yaqın göñülliden göñülliibaret olğan halqara bir insaniy yardım areketidir.  Areketniñ maqsadı, ırq, din ya da siyasiy körüşkörünişi ne olursaolsa olsun insan ayatını ve sağlığını qorumakqorumaq, insan acısınıaccısını tenbiyelemektenbilemek ve qolaylaşmaqtırqolaylaştırmaqtır.
 
Areket şöyle terkip eticilerden ibaret:
Areketniñ parçaları şunlardır:
 
** '''Halqara Qızılhaç Eyyeti''' (HQE), 1863 senesinde İsviçreniñ Cenevre şeerinde qurulğan hususiy bir teşkilâtıdırteşkilâttır.  25 azalı eyyetieyyet, halqara ve içki silâlı çatışma qurbanlarınıñ ayatlarını ve ğururlarınımenligini qorumakqorumaq için halqara cemiyeti tarafından özüne berilgen beñzersizbeñzeri vekâpetlergeyoq vekâletlerge saiptir.
** '''Halqara Qızılhaç ve Qızıl AyQızılay Toplulıqları Federatsıyasıbirşleşmesi''' (HQ ve QATF), 1919 senesindesenesi Pariste qurulğan bir teşkilâtıdırteşkilâttır.  Federatsiyası,Birleşme öz areketareketi içindekiçerçivesinde bütün milliy teşkilâtlarnı idare eterete.  Milliy teşkilâtlarnen yaqın işbirligi içinde, emiyetlibayağı resurslarnıihtiyatlarğa kerektirgenihtiyacı olğan halqara insaniinsaniy yardımameliyatlarını ameliyatlarnı keçirirkeçire. FederatsıyanıñBirleşmeniñ Halqarahalqara Kâtiplikkâtipligi İsviçreniñ Cenevre şeerinde bulunmaqtadırbulunmaqta.
** HQE tarafından tanınğantanılğan ve federatsiyasınıñbirleşmeniñ tam azası olğan 186 milliy topluluq tarafından temsil etilgen '''Qızılhaç ve Qızıl AyQızılay Milliy Topluluqları'''.  Er biri öz devletinde halqara gumanitar uquq ümdelerineesaslarına ve areketniñ statutlarınanizamnamelerine köre çalışırçalışa. ŞaraitlernenŞaraitlerine bağlı olaraqköre, milliy topluluqlar, doğrudan halqara uquq ya da halqara areket azalarınıñ temsilcileri tarafından belgilenmegen ilâveqoşma insaniy vazifelerni yerine ketirebecer bilirbile.
 
[[Fayl:Jean_Henri_Dunant.jpg|thumb|325x325px|Anri Dünan]]