Esas qanun: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Created by translating the page "Конституція"
 
Deñiştirme tasviri yoq
 
1 satır:
'''Esas qanun''' ({{Lang-la|constitutio}} — tayin etülüv, düzenqurum, intizamtertip)  öyle esas devlet sistemasıvesiqası (qanundır) ki, intizamo, devlet qurumını, tertibini ve temsil etici, icra etüv ve makeme organlarnıñakimiyet areketteşkilâtlarınıñ etüvivazifelerini ümdelernibecerüv esaslarını, saylav sistemasınıtertibini, devlet, cemiyet, vatandaşve aqgrajdanlarnıñ aqları ve ahtlar.vazifelerini tayin ete. Devletniñ diger qanunlarqanunları esasadet qanunğaüzre adetinceanayasağa tayanalaresaslana.
 
Qanun çıqarıcınıñ iradesi ne qadar obyektiv ifade etkenine köre, anayasanıñ eki - yazma ve yazılmağan gruppasını ayıralar. Yazma anayasalar adliye vesiqalar şeklinde tertip etilip, öz nevbette kodifikatsiyalanğan (tertiplengen şekilde yekâne akt) ve kodifikatsiyalanmağanlarğa (bir qaç vesiqa toplulığına) bölüne.
Qanun yazıcınıñ iradesiniñ obyektiv ifade etkenine köre, yazılı ve yazılı olmağan eki tür esas qanun bar. Yazılı esas qanunlar, uquq vesiqalar şekillinde azırlanır ve o da kod etilgen (tertipli bir akttır) ve kod etilmegen (bir qaç vesiqanıñ taqımı) olaraq ayrılır. Ukraina da dünyanıñ devletleriniñ çoqusı kibi yazılı esas qanunğa saiptir.
 
Çoqusı dünya devletleriniñ, şu cümleden de Ukrainanıñ yazma kodifikatsiyalanğan anayasası bar.