Aqıl: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Created by translating the page "Розум"
 
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
[[Fayl:RobertFuddBewusstsein17Jh.png|thumb|363x363px|Robert Fladnıñ Utriusque cosmi maioris scilicet et minoris Metaphysica, physica atque technica Historia kitabından gravürası, 1617 senesi]]
Aqıl (latince ''ratio''; yunanca ''νους'') - insannıñ bilgi arttırıcı ve  analitiktalil etici qabiliyetlerniñ sayesinde şahısnıñ idrağını şekillengen cemisi. Aqıl ne olğanını umumiy seviyesinde qabul etilgen tarifi yoq, çünki diniy, felsefe ve ilmiy metinlerde bu añlamıañlam, farqlıtürlü tarzda qabul etile ve bu saadaki er birinde bu, oya birda başqadiger bir qullanuvınıñ uzun adeti bar.
 
Aqılnı  kögnitiv ilimi tetqiq ete..
7 satır:
Başqa soyları, böyle kibi vazifelerden bazılarnı kimerde köstergenine baqmadan, sözni adetince insannen alâqasında qullanalar. ''Aqıl'' sözüniñ ''zein'' arhaik qarşılığı bar.
 
BibliyanıñTevratnıñ sinodal tercimesinde aqıl sözü (''ilâhiy zeini''), kilse slavân  soyunda qalp (latince ''cor'') kibi qayd etilgeni tecime etile (Іze 28:2). Lâkin aqımaqıl ıstılası (latince ''sensum''), BibliyanıñTevratnıñ kilse slavân tercimesinde de rastkele  (1Kor 2:16; 1Kor 14:20; Fil 4:7). Zein (latince ''mens'') añlamağa qabiliyeti olaraq ruhuna zıtlaşa (1Kor 14:14).