Aparteid: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
[[Fayl:ApartheidSignEnglishAfrikaans.jpg|thumb|300x300px|'Yalıñız beyazlar içün' - tabloçıq İnglizce ve Afrikancaafrikaança yapılıryapılğan]]
'''Aparteid''' ve ya '''apartheyd''' ({{lang-af|apartheid}} - ''ayrı olmaq'') - [[Cenübiy Afrika]] ükümeti tarafından 1948 senesinden 1991 senesine qadar yerli beyaz terili olmağan adamlarğa, em de Asiyadan icret etkenlerge qarşı yapılğan [[ırqçılıq|ırqçı]] ayıruv ve aşalav resmiy siyasetidir.
 
Bu siyaset, Cenübiy Afrikanıñ beyazavropalı ​​veve beyazavropalı ​​olmağanolmağan ealisiniñ ayrı inkişafı fikrine esaslıdır. Bütün Cenübiy Afrika halqı resmiy olaraq üç ırqqa böидтпут edi: beyazlar, renkliler ve bantular (yani zenciler)esaslana. Aparteid qaideleriqaidelerinden qullanılmasıfaydalanuv Cenübiyneticesinde AfrikaCAC ealisiniñealisinıñ çoqluğınıekseriyeti biraqsızlıq qanunsızlıqvaziyetine alınaketirilgen tüşürdiedi. BeyazRenkli olmağam adamlareali ([[zenci]]lerbantu, asiyalılaryerliler, melezlermetislerniñ) beyazlarcemiyette beyazlarnıñ kibi medeniy aqlarğa saipaqqıları degilyoq edi. Meselâ, 23 milion zenciniñqararenkliniñ parlament saylavlarında rey aqqı yoq edi.
 
Aparteid nizamıtertibi Cenübiy Afrika ükümetini dünya toplulığı ögünde yamanladı. 1976 senesi aparteid siyasetinicinayetini toqtatmaq ve onı cezalamaq maqsadınen BM Devletlerarası Añlaşmasımuqavelesi çalışmağaamelge başladıkeçti.
 
[[Kategoriya:Siyaset]]