Aparteid: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Created by translating the page "Апартеїд"
 
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
[[Fayl:ApartheidSignEnglishAfrikaans.jpg|thumb|300x300px|'Yalıñız beyazlar içün' - tabloçıq İnglizce ve Afrikanca yapılır]]
Apartheid,'''Aparteid''' Cenübiyve Afrikanıñya akim'''apartheyd''' daireleri({{lang-af|apartheid}} - ''ayrı olmaq'') - [[Cenübiy Afrika]] ükümeti tarafından 1948 senesinden 1991 senesine qadar maalliyyerli siyahbeyaz ealigeterili veolmağan Asiyadan kelip keçkenlergeadamlarğa qarşı izlengen irqyapqan ayırımı,ırqçı ayıruv ve aşalamanıñ resmiy siyasetidir.
 
Bu siyaset, Cenübiy Afrikanıñ Avropalıbeyaz ​​ve Avropalıbeyaz ​​olmağan ealisiniñ ayrı inkişafı fikrine bazandıesaslıdır. ApartheidAparteid qaideleriniñqaideleri qullanmasınıñ bir netice,qullanılması Cenübiy Afrika ealisiniñ çoqluğıçoqluğını bir qanunsızlıkqanunsızlıq alına tüşürilditüşürdi. Renkli insanlaradamlar (bantlar[[zenci]]ler, qızılterililerasiyalılar, melezler) beyazlar kibi medeniy aqlarğa saip olmadılardegil edi. Meselâ, 23 milion siyahnıñzenciniñ meclisparlament saylavlarında rey qullanma aqqı olmadıyoq edi.
 
ApartheidAparteid nizamı, Cenübiy Afrika ükümetini dünya toplulığı ögünde yamanlandıyamanladı. 1976 senesindesenesi Apartheidaparteid cinayetniñsiyasetini toqtamasıtoqtatmaq ve cezalavınen bağlımaqsadınen BM Devletlerarası Añlaşması çalışmağa başladı.
 
Apartheid nizamı, Cenübiy Afrika ükümetini dünya toplulığı ögünde yamanlandı. 1976 senesinde Apartheid cinayetniñ toqtaması ve cezalavınen bağlı BM Devletlerarası Añlaşması çalışmağa başladı.
[[Kategoriya:Siyaset]]
[[Kategoriya:Cenübiy Afrika]]