Hersones: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Created by translating the page "Херсонес Таврійський"
 
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Hersones''' ({{Lang-grc|Χερσόνησος}})&nbsp; — [[Qırım]]<nowiki/>nıñ cenübiy ğarbında antik ve bizans şeer-devleti (Aqyar şeer şurası) antik ve bizans şeeri.
 
2013 senesi iyünniñ 23-deünde, [[Kamboçiya]]<nowiki/>da keçken -{UNESCO}- dünya mirası komitetiniñ 37-ciinci sessiyadasessiyasıda Hersones ve onıñ köy hocalığı bölgesi -{UNESCO}- dünya mirası cedveline kirsetilgen edi.
 
== Tarih ==
[[Fayl:Chersonez_Sewastopol2.jpg|thumb|286x286px|Hersones]]
 
=== Polis, şeer-devlet ===
Hersones ne vaqıt peyda olğanı tam belli degil. ХХ asırda Hersones temel qoymasınıñ umumiy olaraq qabul etilgen tarihitarihı — m. e. 422–421 ss. Hersones, Qara deñizniñ şimaliy yalısında yunan polisi kibi qurulıp, antik devrinde Tavriyanıñ[[Tavriya]]nıñ cenübiy ğarp yalısınıñ müim ticaret, esnaf ve siyaset merkezi oldı. Hersones, Karantin ve Qumlu liman körfezi arasında zemaneviy Aqyar şeeriniñ sıñırlarında yerleşebuluna. Faqat Hersoneste eñ qadimiy arheologik tapılmalar — qara figuralı keramika — m. e. VI asırnıñ üçünci ve dörtünci çerigine ait ola. Bu sebepten, Hersones temel qoymasınıñ asıl tarihi aqqında munaqaşalar alâ daa devam ete.  
 
 
[[Kategoriya:Qırım tarihı]]