Qazaqlar: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
kDeñiştirme tasviri yoq
kDeñiştirme tasviri yoq
5 satır:
Qazaqlarnıñ, bugünki [[Qazahistan]]da yaşağan musulman türkiy [[qazahlar]]nen alâqaları yoq. Qazaq, eski türk tilinde başına buyruq demek, "qazaq adam" bu manada qullanıla. Qazaqlarnıñ adı da mınavdan türegen.
 
Moldaviyadan [[Hazar deñizi]]ne qadar uzanğan keniş [[çöl]] bölgesiniñ künbatısında [[Lehistan]] ve [[Rusiye]]den qaçqan [[hristian]] halqlar bar edi. Ükümdarlarnıñ buyruğını tanımay ediler. Çöller devlet idaresinde yaşamaq istemegenlerniñ vatanı edi. Qazaqlar ayatlarnıñ yağmanen sürdüre edi. Bu cenkâver qavim, [[Lev Tolstoy]]nıñ yazğan [[Qazaqlar (kitap)|"Qazaqlar"]], [[Nikolay Gogol]]niñ yazğan "[[Taras Bulba]]", [[Puşkin]]niñ "[[PugaçevPugaçov isyanı]]" ve "[[Kapitannıñ qızı]]" kibi roman ve ikâyelerge mevzu oldı.
 
[[Qırım Hanlığı]]nıñ tarihında qazaqlar müim bir yerge saip edi. O vaqıttaki Ukraina topraqları Rusiye, Lehistan, [[Osmanlı Devleti]] ve Qırım Hanlığı arasında qalğan bir keçiş bölgesi edi. Qazaqlar bu memleketlernen bazı dost bazı duşman olıp yaşay edi. Olarnıñ eski bayraqlarında haçnen beraber olğan ay, yıldız timsalleri qazaqlarnıñ musulman ve hristian idarelerniñ arasında sıqışıp qalğanını köstere. 1648 senesi [[Özü qazaqları]]nıñ ordusı [[Toğay bey]]niñ 4 biñ qırımtatar ile qoltutuvı neticesinde Sarı Suv ({{lang-uk|Жовті води}}) özeninde lehlerni yeñdi.