Çağatay tili: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
k Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q36831 (translate me)
Deñiştirme tasviri yoq
19 satır:
|ISO3 = chg
}}
'''Çağatay tili''' (öz adı جغتای - ''Cağatay''; {{lang-ug3|چاغاتاي|Chaghatay}}; {{lang-uz3|چاغاتاي|Chig'atoy}}) - tarihiy [[Türkiy tiller|Türkiytürkiy]] bir tildir. Orta Asiyada Türkiytürkiy yazı tiliniñ keliştirilmesindekiinkişaf etilmesindeki üçünci devirni teşkil ete.
 
== QullanuvıQullanıluvı ==
Çağatay tili yalıñız Orta Asiya Türkiytürkiy devletlerinde yazı ve diplomatiyası tili olaraq qullanılmağa qalmağan, AvropaRusiyede Rusiyesinde Oğuzlaroğuzlar-Qayılarqayılar tışındaki Musulmanmusulman Türklertürkler arasında da XIX asırğa qadar qullanılğandır. [[HorezmHarezm]] Türkiytürkiy tiliniñ devamı olaraq Timurlılar devrinde peyda olğandır.
 
Çağatay tili yalıñız Orta Asiya Türkiy devletlerinde yazı ve diplomatiyası tili olaraq qullanılmağa qalmağan, Avropa Rusiyesinde Oğuzlar-Qayılar tışındaki Musulman Türkler arasında da XIX asırğa qadar qullanılğandır. [[Horezm]] Türkiy tiliniñ devamı olaraq Timurlılar devrinde peyda olğandır.
 
== Qullanılğan elifbeleri ==
Çağatayca yazılğan eserlerniñ deyerlikaman-aman episi Arap arifleri ile. Bunıñnen birlikte Uyğuruyğur ariflerinen bazı Çağataycaçağatayca metinlergemetinler de rastkele.
 
== Fonetik ve morfologik farqlılıqlar ==
Çağatay tilinde, Orta Asiyada Türkiytürkiy yazı tilini ögündeki devirlerindeki bazı fonetik ve morfologik birimlerni farqlılaşqanı diqqatnı çeke. Meselâ: ilk ecada e/i deñişmesi: ''keç~kiç'' (keç), ''men~min'' (men) kibi; e/ö deñişmesi: ''erük~örük'' (erik), ''teşüt~töşük'' (teşik) kibi; zadekénsıztutuq sesleri ekizlemey: ''yiti~yitti'' (yedi), ''qatıq~qattıq'' (qattı). Bütün Türkiytürkiy tillerde olğanı kibi Çağatayçağatay tilinde de yalın, mürekkep ve örmek cümle yapıları qullanıla. Çağataycada [[İslâm]] medenietı tesiri de körüne. Arapça, hususan Farsçafarsça bir çoq söz ve tamlama olduqça çoqtır. ÇağataycaÇağatay tili yerini bugün şimdiki Özbekçegeözbekçege qaldırdı.
 
== Bağlantılar ==