Halil İnalcık: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
k -{ теги
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
{{Kişi}}
'''Halil İnalcık''' ([[1916]] s. doğdı[[mayıs 26]] - [[2016]] s. vefat[[İyül etti25|iyül 25]]) - [[Türkiye]]li [[Qırımtatarqırımtatar]] tamırlı tarihçı.
 
Halil İnalcık 1916 senesindesenesi [[İstanbul]]da doğdı. Babası Seyit Osman (Sitosman) Nuri 1905 senesindesenesi [[Qırım]]daki [[Bağçasaray]] şeerinden İstanbulğa köçken edi. Dedesi Bağçasarayda [[Hansaray]] camisiniñ müezzini edi. 8 yaşında ekende ailesinen beraber [[Ankara]]ğa köçti. Bu yerde Gazi İlkilk mektebini tamamladı. Daa soñra [[Sivas]] ve [[Balıkesir]] muallim mekteplerinde oqudı, 1935 senesindesenesi muallim olıp diplomını aldı. Ankarada Til, Tarihtarih ve Coğrafiyacoğrafiya Fakultetinefakultetine kirdi. Bu yerde [[Şemsettin Günaltay]], [[Fuat Köprülü]], [[Yusuf Hikmet Bayur]] kibi müim şahsiyetlerden dersler aldı. 1940 senesindesenesi diplomını alğan soñ aynı fakultette oqumağa devam etti. 1942 senesindesenesi “Tanzimat ve Bulğar meselesi” serlevalı doktorasınıdoktorlıq tamamladıdissertatsiyasını qorçaladı. 1972 senesine qadar bu fakulttefakultette Osmanlı ve Avropa tarihından dersler berdi. Aynı sene [[AQŞ]]da [[Çikago]] (Chicago) Universitetiuniversiteti Tarih Bölüginebölügine Osmanlı Tarihıtarihı Professorıprofessorı olması içün çağırıldı. 1986 senesine qadar bu universitette dersler berdi. Prof. Dr. Halil İnalcık, şu vaqıtta Bilkent Universitetindeuniversitetinde ders bermege devam ete. İnalcık 1986-da Amerika Akademiyasına, 1993-te Britan Akademiyasına aza oldı. Daa pek çoq namlı cian oquv yurtlarında fahriy azalıqları bar. Bundan başqa, müim yerlerden pek çoq taqdir ve mukâfat aldı. Bularnıñ eñ soñkisi [[Türkiye Büyük Millet Meclisi]]niñ bergen “Fahriy Mukâfat” ({{lang-tr|Onur Ödülü}}) oldı.
 
Halil İnalcık, tarihçılıq körüşinkörüşini Fransızfransız -{Annales}- eqolünemektebine dayandıra. Sayısı yüzni keçken kitap ve maqaleleri bardır. Dört yardımcısınen beraber yazğan “Osmanlı Devletiniñdevletiniñ İqtisadiyiqtisadiy ve İçtimaiyiçtimaiy Tarihı”tarihı” (“-{An Economic and Social History of Ottoman Empire - Osmanlı Devletinin İktisadi ve Sosyal Tarihi}-”) kitabı bütün cian universitelerinde el kitabı olğandır. İnalcık, bu kitabını Osmanlı tarihınıñ medeniy yaqın dünyağa añlatqanınen maqtanadır.
 
== Kitaplarından bazıları ==
32 satır:
[[Kategoriya:Alimler]]
[[Kategoriya:Türkiyedeki Qırımtatar diasporası]]
[[Kategoriya:1916 senesinde doğğanlar]]