Soul: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Soul''' ({{lang-en|soul}} – "can-gönülgöñül") – 1950-nci sssenelerinde. [[Amerika Qoşma Ştatları|AQŞ]]nıñ afroamerikanlar tarafından yaratılğan muzıkanımuzıka yönelişidir – eñ emotsional, eñ duyğulı, eñ tesirli em teren manalı yönelişidir, çünki afroamerikanlarnıñ hulluqqulluq ve aqsızlıq devriniñ aqqında soul bir canlı esletme dayın ola. Musaviy uquqlar oğrunda küreşkende afroamerikanlarnıñ böyle "Black is beautiful" ("Qara olmaq o acayiptir") şiarişiarı peyda oldı. Yaşlar içün soul milliy şuurını yükseltmek müim vazifesini becerdi, demek mümkün. Qayd etmek kerek ki, soulğa eñ yaqın fank yonelişiyönelişi oladır, çünki şu eki yonelişlerniñyönelişniñ meydanğa kelüv sebebi birdir – o afroamerikanlarnıñ uquqlaraqları içün areketareketi; asıl, 1960-nci yıllarseneleri ortasında soulnıñ devamı fank özüne aldı.
 
Kimer muzıkaşinaslarmuzıkaşınaslar deyler ki, "qara" adamlar dayın, soulnı kerek derecede "beyaz"lar beceramay, "beyaz" insanlarğa o kelişmegeninkelişmegen, amma ket-kete "blue-eyed soul" degen yöneliş tede peyda olmaolmağa başladı. Şay, ilk kere "kök-közlü soul", eki "beyaz" amerikanlıamerikalı Bill Medli ve Bobbi Hetfildten ibaret, "[[Righteous Brother]]" vokal duet icrasında yañğırağan; 1964 senedensenesinden başlap olarnıñ audio yazuvlarıyazıları zencilerninzencilerniñ hit-paradlardaparadlarında bütün-vaqıtdaima yanğırayañğıra ediler; soñra "Young Rascals", "Hall and Oates" ("Blueyed Soul Brothers"), "Delaney&Bonnie" ve başqaları o "beyaz" soul yönelişni devam ettirdiler. Şimdi ise "kök-közlü soul" ıstılası, qullanılmay, asıl, çünki çoqusiçoqusı soul-hitler em "qara", em "beyaz"larnen birlikte yazıla, şay, ket-kete teri tüsitüsü köstergiç kibi bir statusnıstatusını coygancoyğan.
 
Soulnıñ bazı hususiyetleri: bir nefeste ve bir metin ecasinaecasına (melizm) icra etilgen, ve uzun ezgili fragmentlernen oyalanğan qudretli vokal, özgün bir vokal passajlarpassajları. Soul afroamerikanlıafroamerikan kilseli yırlavdankilse vokal taqımı solist ile dialognı özüne de has ettirgen. Soul [[riff]]leri baqır nefesli aletlernen unisonda icra etileleretile.
 
== Soul-yırcılar yırcıları ==
* [[Ray Charles]] – "I've got a woman" (başlıca gospel "[[My Jesus is All the World to Me]]"), 1955; "Hallelujah, I Love Her So", 1955; "Georgia on My Mind" (1960)
* [[James Brown]] - "Say It Loud: I'm Black And I'm Proud" ("Davuşnen ayt: men zenci, em onınen ğururlanam"), "Please, Please, Please" (1957)
17 satır:
* [[Sem Smit]]
 
== Soul-çalğıcılar çalğıcıları ==
* Julian Edwin "Cannonball" Adderley (saksofonçı)
* Charles Mingus (kontrabasçı)