Zıncırlı medrese: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
kDeñiştirme tasviri yoq
kDeñiştirme tasviri yoq
 
19 satır:
 
Er yıl iyün ayında keçirilme imtianlar ötkerile edi, olardan soñ talebeler evlerine qayta ediler. Tatil oktâbr ayınace devam ete edi. [[Ramazan]] ayında da zıncırlılar oqumay ediler. Ondan ğayrı, er cuma künü olar evge bara ediler.
Er yıl medresede 60-70 talebe oquy edi. Yaşları 11 ve yüksekçe. Olar 4-5 adam olıp odalarda yaşay ediler. Er odada baş talebe sayıla edi, o tertip olmaqnı ve kence arqadaşlarını baqa edi. Sohtalar medreseniñ paralarından baqıla ediler. Ocalarğa, yazıcığa da aylıqlar bu aqçalardan ayırıla edi. Tamir işleri alıp barıla edi. Zıncırlınıñ temellinitemelini qoydurğan I Meñli Geraynıñ mezarını da paralardan baqa ediler. 1890 senesi medreseniñ kitaphanesinde 800 ziyade kitap ve arap, fars, türk ve rus tillerinde elyazmalar bar edi.
 
Medreseniñ kârını tükânlar, evler, topraqlar ketire ediler. Bunıñ episini çeşit vaqıtlarda adamlar medresege bağışladı. Kerçek, [[II Yekaterina]] (45 rub. 60 kap.) ve [[III Aleksandr]] (5000 rub. binalarnıñ tamir işleri içün) qaldıra ediler.