Qırım-Moskova Cenki (1571–1572): Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Addbot (muzakere | İsseler)
kDeñiştirme tasviri yoq
k fix homoglyphs: convert Cyrillic characters in d[о]ğru to Latin
3 satır:
[[1551]] senesinde [[I Devlet Geray]] Qırım hanı olaraq tayin etildi. Taht qavğalarını toqtatmaq içün Devlet Geray han emcesi [[I Sahib Geray|Sahib Geraynı]] ([[1532]]-[[1551]]) ve onıñ ailesini öldürdi. Qırımdaki bu qanlı vaqialardan faydalanıp [[IV İvan]] Qorqunçlı (Groznıy) (1533-1584) çoq uzun sürgen bir qamaçavdan soñ [[1552]] senesinde [[Qazan]]nı, [[1556]]-da ise [[Hacı Tarhan]]nı zapt etti. (Qazannıñ tüşmesinden soñ [[Edil]] özeni boyunda [[X asır]]nıñ 20-nci senelerinde qurulğan bir İslâm devleti yoq etilgen oldı).
 
[[1558]]-[[1559]] senelerinde Rus orduları [[Qazaqlar]]nen birlikte Qırım ve [[Azaq]]qa ücüm yaptı. Bu da tek Qırım ile degil [[Osmanlı Devleti]]nen dоğrudandoğrudan-dоğrudoğru çatışmağa kirmek demek edi. Faqat cenkleşip Qazan ve Hacı Tarhannı keri almaq içün Qırımnıñ küçü endi yoq edi.
 
Amma [[1568]] senesinde Osmanlı Devleti başqa devletler ile yapqan cenklerden biraz soluq alğandan soñ Qazan ve Hacı Tarhannı keri aluv tedbirlerge başlandı. Edil ile [[Don]] neerlerini bir-birine bağlaycaq ve gemilerniñ işlemesine elverişli olğan bir kanalnıñ qazıması zarur köründi. Osmanlı flotu bu kanaldan keçip Edil neerine irişip Qazan ve Hacı Tarhannı keri qazanıp [[Hazar Deñizi]]ne çıqacaq edi.