I Hacı Geray: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
k fixing dead links
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''I Hacı Geray''' ya da '''Melek Hacı Geray''' ({{Lang-crh-ar|۱خاجى كراى‎‎}}) - ilk [[Qırım Hanlığı|Qırım hanıdır]].
 
1428 s. ilk Qırım hanı Hacı Geray han Qırımdaki mustaqil ükümet oğrundaki küreşniñ faal iştirakçisi olıp çıqqan. Qırımnıñ [[Altın Ordu]]dan boşatılmasıazat etilmesi ve serbest siyaset alıp baruvkeçirüv meselesi çoqtan berli keskin turmaqta edi. Qırımnıñ mustaqilligi oğrunda küreşte Hacı Geray meşur Qırım sülâleleriniñ ve beyleriniñ yardımına esaslandı. Amma duşmanlar da bir yerde turmadan, qarşılıq köstergenleri sebebinden bir qaç kere tahttan tüşürildi ve tek 1441 s. tekmil yekâne Qırım hanı oldı ve ta ölgence 1466 s. qadar tahtta bulundı.
 
Tarihiy elyazmlarda Hacı Geray istidatlı, ikmetli ve öz halqını tüşüngen ve qayğırağan ükümdar olaraq kösterile. Atta halq arasında oña "Melek" adı berilgen. Hacı Geraynıñ müim ilk deñişmelerden biri – Qırımnıñ devlet merkeziniñ Qırım (şimdiki [[Eski Qırım]]) şeerinden [[Qırq Yer]]ge keçirilmesidir. Neticede, qırımtatar milliy devletçiginiñ mükemmeleşmesinden ğayrı, kelecek onyıllıqlar devamında qırımtatar şeerleri qurulması ve medeniyetiniñ inkişafı ileriledi.
7 satır:
Aynı zamanda, Hacı Geray ile [[qırımtatar bayrağı]]ndaki [[Qırımtatar tamğası|tamğa-taraq]] bağlıdır.
 
Hacı Geray han 1466 s. vefat etti ve Qırq Yerniñ yanında [[Salaçıq]]ta defin etildi. 1501 s. ise onıñ qabirindeqabrinde büyük [[dürbe]] qurulğan.
 
== Menbalar ==