Noman Çelebicihan: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Addbot (muzakere | İsseler)
k Bot: Migrating 9 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1124178 (translate me)
7 satır:
1917 senesi mart ayında Qırım müftisi ve soñra [[Qırım Musulman İcra Komiteti]]niñ reisi olaraq saylandı. Ükümet başında eken, qırımtatar milletiniñ vaziyetini büs-bütün deñiştirmek ve milliy medeniyetni östürmek içün büyük ğayret ve sebat kösterdi.
 
Noman Çelebicihan bolşevikniñ terrorğa feda oldı. 1918 senesi yanvar 26 künü onı apis etilgenler ve fevral 23 künde Aqyarda makemesiz deñizlerciler onı öldürdiler, bedesini çeriktiler ve Qara deñizge attılar.
1918 senesi fevral 23 künü bolşevikler tarafından kiyikçesine öldürildi.
 
== Yaratıcılıq ==
Noman Çelebicihan öz şiirlerini yaşlıq çağında yazmağa başladı. Büyük istidat ile yazılğan lirikası felsefiy mizacı ile ayırılıp tura. Bir sıra eserinde teren vatanperverlik duyğuları açıq körüne. “[[Ant Etkenmen]]!” şiiriniñ metni şimdi qırımtatar halqınıñ gimnidir.
 
Line 17 ⟶ 18:
== Noman Çelebicihan nutuqlarından ==
{{Cquote|Qırım yarımadasında türlü renklerde bir çoq zarif güller, zanbaqlar, lâleler bardır. Ve bu lâtif ruh-i naz çeçeklerniñ episiniñ kendilerine mahsus bir güzelligi, özlerine mahsus lâtif qoquları bar. Bu güller, bu çeçekler Qırımda yaşağan milletler: tatar, rus, ermeni, yeudiy, nemse ve başqalarıdır. Qurultaynıñ maqsadı olarnı bir yerge toplap episinden bir güzel ve nefis buket yapmaqtır, güzel Qırım adasında aqiqiy medeniy bir [[İsviçre]] tesis etmektir. Tatar Qurultayı yalıñız tatarlarnı degil, asırlardan berli tatarlarnen beraber qardaşça yaşap kelgen diger milletlerni de tüşünmekte. Olarnı da işke davet eterek, olarnen qol-qolğa berip ketecektir. Tatar bu işte amir degil, belki bir müteşebbis, yalıñız bir teşebbüsçilik vazifesini icra etecektir.}}
"Qırımnı qanğa boğa bilirler, yurtnı ateşke bere bilirler, er şeyimizni mahv ete bilirler…Faqat bütün bular qırımlılarnıñ istiqlâl imanlarını yıqmağa degil,onı quvetlendirmege yaraycaqtırlar.Tarihnıñ erte-keç yaşaycaq şeyi – mustaqil ve mesut Qırımdır…"[http://gasprinskylibrary.ru/qt/noman-chelebidzhikhan.html]
 
== Bağlantılar ==