Soul: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
kDeñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Soul''' ({{lang-en|soul}} – "can-gönül") – 1950-nci ss. [[Amerika Qoşma Ştatları|AQŞ]]nıñ afroamerikanlar tarafından yaratılğan muzıkanı yönelişidir – eñ emotsional, eñ duyğulı, eñ tesirli em teren manalı yönelişidir, çünki afroamerikanlarnıñ hulluq ve aqsızlıq devriniñ aqqında soul bir canlı esletme dayın ola. Musaviy uquqlar oğrunda küreşkende afroamerikanlarnıñ böyle "Black is beautiful" ("Qara olmaq o acayiptir") şiari peyda oldı. Yaşlar içün soul milliy şuurını yükseltmek müim vazifesini becerdi, demek mümkün. Qayd etmek kerek ki, soulğa eñ yaqın fank yonelişi oladır, çünki şu eki yonelişlerniñ meydanğa kelüv sebebi birdir – o afroamerikanlarnıñ uquqlar içün areket; asıl, 1960-nci yıllar ortasında soulnıñ devamı fank özüne aldı.
 
Kimer muzıkaşinaslar deyler ki, "qara" adamlar dayın, soulnı kerek derecede "beyaz"lar beceramay, "beyaz" insanlarğa o kelişmegenin, amma ket-kete "blue-eyed soul" degen yöneliş te peyda olma başladı. Şay, ilk kere "kök-közlü soul", eki "beyaz" amerikanlı Bill Medli ve Bobbi Hetfildten ibaret, "[[Righteous Brother]]" vokal duet icrasında yañğırağan; 1964 seneden başlap olarnıñ audio yazuvları zencilernin hit-paradlarda bütün-vaqıt yanğıra ediler; soñra "Young Rascals", "Hall and Oates" ("Blueyed Soul Brothers"), "Delaney&Bonnie" ve başqaları o "beyaz" soul yönelişni devam ettirdiler. Şimdi ise "kök-közlü soul" ıstılası, qullanılmay, asıl, çünki çoqusi soul-hitler em "qara", em "beyaz"larnen birlikte yazıla, şay, ket-kete teri tüsi köstergiç statusni coygan.
 
Soulnıñ bazı hususiyetleri: bir nefeste ve bir metin ecasina (melizm) icra etilgen, ve uzun ezgili fragmentlernen oyalanğan qudretli vokal, özgün bir vokal passajlar. Soul afroamerikanlı kilseli yırlavdan vokal taqımı solist ile dialognı özüne de has ettirgen. Soul riffleri baqır nefesli aletlernen unisonda icra etileler.