Rus tili: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
25 satır:
}}
 
'''Rus tili''' (rusça ''русский язык'') - şarqiy [[Slavân tilleri|slavân]] gruppasından bir tildir, [[Rusiye|Rusiyeniñ]] resmiy tili. Şimdiki künde rus tili Rusiyeden ğayrı bir çоq sabıq ŞSCB memleketlerinde de qullanıla. 20-cinci asırda siyasisiyasiy ceetten emiyetli tillerden birisi olaraq Rusçarusça, [[Birleşken MilletlerniñMilletler]]niñ de resmiy tilidir.
 
== Hususiyetleri ==
 
Ukrain ve Belarus tilleri Rusçağarusçağa eñ yaqın tillerdir. Ukraina ve Belarusnıñ şarqiy ve cenübiy rayonlarında da rusça qonuşulurlaf etile. RusçanıñRus tiliniñ peyda olmasında şarqiy Slâvslavân dialektişivesi olğan Novgorod dialektiniñşivesiniñ büyük emiyeti olğanı sanalasanıla. Rus tilinde ariflerni yumşatmaqyımşatmaq ve qalınlaştırmaqqattılaştırmaq içün hususiy arifler bardır. BunlarBular ь ve ъ arifleridir. Ь, ögüne kelgen arifniñ yumşamasınayımşamasına, ъ ise ögüne kelgen arifniñ qalınlaşmasınaqattılaşmasına yardımcı olmaqtadırola.
 
== GeografiyalıqCoğrafiyalıq Tarqaluvıtarqaluvı ==
RusçanıñRus tiliniñ eñ çoq qullanılğan memleketler rusiyeRusiye, ukrainaUkraina, qazahistanQazahistan ve belarustırBelarustır. EskiBaşqa Sovyetsabıq Sovetler Birligi memleketlerinde de qonuşılmaqtadırlaf etile. SovyetlerSovetler birligiBirligi tarqalğanda çeşit rayonlardaki milletler öz tillerintillerini qullanmağa siyaset keliştirseler de, rusçanıñ emiyeti alâ da bitmegendir. Sovyetlerden ayrılıp azat olğan memleketlerniñ çoğusında resmiy til rusçadır. Resmiy olmağan yerlerde mekteplerde rus tili ögretilmektedirögretile. Rusça söyleşken 750. 000 İsrailli de bardır, bunlarbular rusiyedenRusiyeden israilgeİsrailge köçken yeudilerdir.
 
Rusçanıñ eñ çoq qullanılğan memleketler rusiye, ukraina, qazahistan ve belarustır. Eski Sovyet memleketlerinde de qonuşılmaqtadır. Sovyetler birligi tarqalğanda çeşit rayonlardaki milletler öz tillerin qullanmağa siyaset keliştirseler de, rusçanıñ emiyeti alâ da bitmegendir. Sovyetlerden ayrılıp azat olğan memleketlerniñ çoğusında resmiy til rusçadır. Resmiy olmağan yerlerde mekteplerde rus tili ögretilmektedir. Rusça söyleşken 750.000 İsrailli de bardır, bunlar rusiyeden israilge köçken yeudilerdir.
 
== Elifbe ==
Rusça 33 ariften meydanğa kelgen ve kiril elifbesiniñ rus tiline adaptirlengenuyğunlaştırılğan türüntürüni qullanıp yazıla.
 
Rusça 33 ariften meydanğa kelgen ve kiril elifbesiniñ rus tiline adaptirlengen türün qullanıp yazıla.
 
Аа /a/ Бб /b/ Вв /v/ Гг /g/ Дд /d/ Ее /ʲe/ Ёё /ʲo/