Çuvaş tili: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Refat (muzakere | İsseler)
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır:
'''Çuvaş tili''' (öz adı Чăваш чĕлхи) - [[Türkiy tiller]]niñ uzaq bir tilidirtürkiy tildir. Añlaşlıq kelişik çoq alçaq olğanı içün uzun devir Türkiy til olğanı qabul etilmegendir.
 
[[Rusiye]]de [[Çuvaşistan]] Cumhuriyetinde ekinci resmiy tildir. Diger Türkiy tillerinden ayrı qalıp, izolâtsiyanda digerlerinden uzaqlaşqan olğan Çuvaş tili laf etken [[Çuvaşlar]] [[hristian]]dır. Çuvaş tilini eski Bulğar Türkleriniñ [[musulman]] olmağan köylülerni ileriletmekköylülerniñ ettikeliştirgeni ve bugünge qadar ketirgeni tüşünelertüşünile.
 
== Fonetik hususiyetler ==
9 satır:
*Z>R deñişme: Meselâ ''epir'' (biz), ''sakăr'' (sekiz), ''esir'' (siz), ''păru'' (buzağı).
*D>R deñişme:
** "ayaq" söznüniñ eski Türkçe "hadaq" şeklindedir. Çuvaş tilinde bu söz A-nıñ U-ğa, D-niñ Y-ge ve K arfiniñ Ğ-ğa deñişsmesinendeñişmesinen şöyle bir kelişme izlegendir: hadaq>adaq>uraq>urağ>ura. Çuvaş tilinde "ura" ayaq añlamındadır.
** "qoymaq" sözüniñ eski Türkçe (kod-) şeklindedir. Bugünki Çuvaş tilinde O-nıñ U-ğa, K-niñ de qattı h-ge deñişmesinen (hur-) şeklindedir.
*T>Ç deñişme: EsasıBazı sözlerde olmaylar. Bu deñişme şu misal bere: "taş" sözüniñ Çuvaşça çul şeklindedir. EsasıBazı faaliyetlerdefiillerde bu tür deñişmelerge rastkelmey; tolmaq faaliyetnıñfiiliniñ Çuvaşça (tul-) şeklindedir.
*Q>Y deñişme: q>ğ>y şeklinde kelişmiştirkelişkentir. EsasıBazı sözlerde bar: “qan” sözünıñ Çuvaşçası “yun” şeklindedir.
 
Çuvaşlar bayağı deñişik bir Kiril elifbesinde oqup yazalar.