Kezlev: Versiyalar arasındaki farq

Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
54 satır:
'''Kezlev''' ({{lang-uk|Євпаторія}}, {{lang-ru|Евпатория}}) — [[Qırım]]nıñ şimaliy ğarbındaki deñiz yanında bir kurort şeeridir.
 
Ealiniñ sayısı 103 biñ kişi, yazlıq mevsimde ise bir qaç kere ziyade olıp arta. Er yıl mında raatlanmakraatlanmaq ve tedaviylenmek içün tahminenqararnen 1 million kişi kele.
 
Qırımnıñ [[Kezlev şeer şurası|Kezlev regıonı]] — Kezlev şeer şurasına boysunğan yer (haritada mavı tüsnen kösterilgen), terkibinde Kezlevden ğayrı [[Yalı Moynaq]], [[Novoozörnoye]] ve [[Mirnıy]] qasabaları bar. Region ealisiniñ sayısı 117 565 kişi (2001 senesi)
 
== Tarih ==
69 satır:
1475 senesi [[Osmanlı Devleti|osmanlılar]] Qırımnıñ yalı boyunı fetih etkenden soñ şimdiki Kezlev yerinde türkler yahşı pekitilgen qaleni qurdılar da onıñ adını Gözlev qoydılar. Bu adınıñ etimologiyası aydın degil, lâkin qırımtatar ''közlü ev'' söz birikmesinden çıqqan degen versiya bar.
 
XVI asırda Gözlev büyük ticariy şeer-qale olıp qaldı. Onıñ limanına [[Anadolu]]dan gemiler yaldap kelip turğan ediler. 1552 senesi [[I Devlet Geray]] han idare etken zamanında Gözlevde Qırımnıñ eñ büyük ve muazzam camisi qurula — Han Cami (Cuma Cami). Cami leyhasını tizüv han [[İstanbul]]da [[Hoca Sinan]] mimarğa sımarladı. Han Camisi dünyağa belli mimar [[Hoca Sinan]]'ınnıñ eseridir.
 
=== Kezlev [[Rusiye İmperiyası]]nıñ terkibinde ===
97 satır:
* Dervişler tekiyesi
* Türk amamları
* [[Qaray]] (Karaim) kenassaları[[kenassa]]ları
ve digerleri.
 
== NaqliyeNaqliyat ==
Kezlevden Qırımnıñ başqa şeerlerine minip yürüv avtobuslar ve trenler vastasınen amelge keçirile, bundan da ğayrı deñiz vastasınen. Şeerde tramvaylar, avtobuslar ve marşrut taksiler bar.