Ciger otları, Hepaticae ya da Marchantiophyta; ösümlikler alemininiñ bir şubesi ya da qarayosunları şubesiniñ bir sınıfı.

Ciger otları
Ernst Haeckel tarafından "Hepaticae" çizimi (Kunstformen der Natur), 1904
Ernst Haeckel tarafından "Hepaticae" çizimi (Kunstformen der Natur), 1904
İlmiy sınıflaştırma
Domen: Eukaryota
Alem: Plantae
Bölük: Marchantiophyta
Sınıflar

İlkel, çeçeksiz ve tuqumsuz ösümliklerdir. Çoqunluqnen nemli topraqlarda, qayalarda ve ağaç kütüklerinde yaşaylar. Gövdeleri yoqtır, yapraqlarında orta damar tapılmaz. Dallanmış qurdele şeklindeki yapıları topraq üzerinde uzana. İletim doquları yoqtır. "Rizoid" denilen kökümsü yapılarnen topraqqa tutunalar.

Tipik bir ciger otunun yaşam döngüsü

Ösümlikiniñ asıl körünen qısmı gametofit nesildir. Yapraqlı qarayosunlarında bolduğu kibi sporofit nesil bir parazit bolaraq gametofit neslin üzerinde kelişir. Bazı gametofitlerin üzerinde "gemma çanağı" denilen yapılar tapılır. Bunlar, ana ösümlikden ayrılıp, eşeysiz üremekti sağlagan yapılar edir. Gametofit nesli oluşturalar. Yani döl degişimi körülür. Gametofit neslin üzeri tek tabaqalı epidermis ile qaplı bolup, gaz alışverişini sağlağan birçoq porğa saiptir. Alt yüzeyinde tapılğan epidermisde çoq sayıda ince pullar tapılır. Bu pullardan uzun ve ince rizoidler kelişir.

Resimler deñiştir

Mınavday qarañız deñiştir

Tış bağlantılar deñiştir

Tüpbilgiler deñiştir