Amerika Qoşma Ştatlarınıñ bayrağı - AQŞ devlet bayrağı, yıldızlı bayraq (inglizce Stars and Stripes) olaraq da belli, AQŞnıñ resmiy devlet timsali (Yüksek mühür ve gimnnen beraber).

AQŞ bayrağı

inglizce Stars and Stripes

O, ükümnen teñ olğan yeteq qırmızı ve altı beyaz çizgi ile teñgelik bir düz burçlı bezni teşkil ete. Qaranlıq-mavıl çarmıh 50 beş ucun beyaz yıldız bar. 13 çizgi mustaqil devletni teşkil etken 13 Britaniya koloniyasını temsil ete (Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Cenübiy Karolina, New Hampshire, Virginiya New York, Şimaliy Karolina, Rod-Ayland). Mavi haç ittifaqtı temsil ete. Mavi çarmıhnıñ yıldız sayısı ştatlarnıñ sayısına (şimdiki vaqıtta 50 ştat) uyalar. Qızıl - dayanıqlılıq ve cesaretni, qaranlıq-mavi - çalışuv, adalet, uyanıqlıq, beyaz - qabaatsızlıq ve temizlikni temsil ete. Bayraqnıñ uzunlığı ile kenişligi nisbeti 10:19.

Bayraq vaqtınca birleşmeni teşkil etken devletlerniñ sayısına köre deñişe edi. Yañı yıldız yañı devletniñ birleşüvinden soñ iyülniñ 4-nde bayraqqa qoşula. Yıldızlarnıñ sayısı deñişmey; bir istisna - 1795-1818 seneleri bayrağı, eki yıldıznen beraber daa 2 yıldız qoşuldı (acele temizlendi).