Çornobıl atom elektrik stantsiyası

Çernobil olarak kısaltılmış olan Lenin Çernobil Nükleer Santrali, 1977'den 2000'e kadar Kiev bölgesindeki Pripyat şehrine yakın bir nükleer santral.

İstasyonun inşaatı 1970 yılında başladı, ilk birim 1977'de başlatıldı. NPP, öncelikle çalışanları için istasyona paralel olarak inşa edilen Pripyat şehrine 2 km mesafede yer almaktadır. Adı Çernobil şehri, daha sonra bu bölgenin ilçe merkezi ile ilişkilidir. 1986'nın başından itibaren Çernobil, SSCB'nin Avrupa'daki en güçlü nükleer santraliydi.

26 Nisan 1986'da tasarım testleri sırasında, istasyonun dördüncü reaktörünü tamamen tahrip eden ve çevrenin radyoaktif maddelerle[1] önemli ölçüde kirlenmesine neden olan bir patlama meydana geldi. Bu kazanın bir sonucu olarak, Pripyat, Çornobıl ve istasyonun çevresindeki 30 km'lik bir yarıçap içindeki diğer tüm yerleşimler tamamen boşaltılmış ve kazanın kendisi insanlık tarihinin en büyük insan yapımı felaketlerinden biridir.

Çernobil NPP, Pripyat şehrine 2 km, Çernobil şehrinin 18 km kuzeybatısında, Belarus sınırının 16 km güneyinde ve Kiev'in yaklaşık 110 km kuzeyinde yer almaktadır.

Durduktan sonra istasyon çalışması deñiştir

Çernobil NPP kolektifi için 15 Aralık 2000, herhangi bir nükleer santralin tüm yaşam döngüsünün önemli bir parçası olan durdurulan güç ünitelerinin devreden çıkarılması dönemi başladı. Bu görevi yerine getirmek için, hükümetin kararı ile Çernobil nükleer santrali Energoatom şirketinden çıkarıldı ve devlete özel bir işletmeye dönüştü. Energoatom'un bir parçası olarak Çernobil onarım hizmetine dayanarak, bugün üç yüzden fazla Çernobil nükleer santralinin çalışanı olan 730 kişinin çalıştığı Atomremontservice kuruluşu kuruldu. Çernobil nükleer santralinde acil müdahale yönetimi temelinde oluşturulan Energoatom şirketinin eğitim ve acil durum merkezinde de esas olarak eski Çernobil çalışanları görev yapıyor.

  1. What is radiation? (ing.)